Publică un anunț
piatasud.md

Gravidele nu vor mai trebui să depună dosarul pentru indemnizațiile de maternitate

Gravidele nu vor mai trebui să depună dosarul pentru indemnizațiile de maternitate
© foto simbol

Până la sfârșitul anului toate indemnizațiile legate de copii vor fi pro-active. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii DESCIFRAT, transmite agora.md

Potrivit ministrului, începând cu anul viitor, familiile vor beneficia de indemnizații fără a face o solicitare în acest sens. Alexei Buzu explica raționamentul care a stat la baza deciziei:

„Noi lucrăm pornind de la aspectul că dacă avem anumite date în sistemul public, este responsabilitatea noastră să colectăm aceste date. De exemplu dacă avem o mamă care a născut, noi cunoaștem acest lucru, cunoaștem care sunt contribuțiile, dacă este asigurată sau nu și putem automat să oferim indemnizația de maternitate, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația de îngrijire a copilului, etc.”

Oficialul a precizat că de mai bine de jumătate de an, Ministerul Muncii și Casa Națională de Asigurări Sociale lucrează la acest proiect.

„Trebuie să avem acces la datele din sistemul de sănătate – atunci când s-a născut copilul, datele de la ASP, sunt mai multe procese pe care încercăm să le clarificăm.”

De asemenea, autoritățile au planuri de a pro-activa toate serviciile, plățile pe care le oferă Ministerul Muncii.

Mai mult, Buzu spune că și pensiile vor fi pro-activate, astfel ca persoanele care ating vârsta de pensionare să nu fie nevoite să treacă prin proceduri birocratice pentru a obține dosarul necesar.

„Lucrăm foarte mult să pro-activăm pensiile. Astfel ca persoana când ajunge la vârsta de pensionare să nu fie nevoită să vină cu dosarul, să colecteze hârtii. Încă nu știm când va fi exact acest lucru, dar lucrăm intens la asta.”

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8.299 lei pentru fiecare copil.

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9.459 lei pentru fiecare copil.

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2022, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 10.068 lei pentru fiecare copil.

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2023, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 10932 lei pentru fiecare copil.

Articole similare