Publică un anunț
piatasud.md

Grupul G7 a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia

Grupul G7 a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia

Liderii țărilor G7 au transmis Moscovei încălcarea înțelegerilor ONU și a obligațiilor internaționale, au condamnat Belarus pentru implicarea sa în agresiunea rusă din Ucraina și și-au exprimat disponibilitatea de a oferi asistență umanitară refugiaților.

Liderii țărilor „Grupului celor șapte” (G7) au condamnat cu indignare invadarea Ucrainei de către Rusia. Acest „atac neprovocat și complet nejustificat a fost precedat de pretenții false și acuzații nefondate”, potrivit unei declarații comune publicate joi, 24 februarie. Au cerut părții ruse să „oprească vărsarea de sânge” și să retragă imediat trupele de pe teritoriul ucrainean, precum și să asigure siguranța personalului Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a OSCE.

Invazia rusă a unui stat vecin a schimbat radical situația securității în regiunea euro-atlantică, consecințele acestui lucru merg dincolo de Europa, se arată în comunicat.

„Nu există nicio justificare pentru schimbarea forțată a granițelor recunoscute internațional”, au subliniat liderii G7. Președintele rus Vladimir Putin „a declanșat un război pe continentul european. A luat partea greșită a istoriei”, se spune în comunicat.

Articole similare