Publică un anunț
piatasud.md

Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale și vamale pentru anul 2025. Vezi detalii

Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale și vamale pentru anul 2025. Vezi detalii
© Sursa: mf.gov.md

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, care conține un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea sectoarelor economice, sociale și investiționale.

Modificările vor contribui la creșterea veniturilor bugetare, stimularea investițiilor, crearea locurilor de muncă, reducerea poverii fiscale pentru cetățeni și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Astfel, în domeniul fiscal, vor fi scutite de impozit veniturile din dobânzi obținute din valorile mobiliare de stat și obligațiunile emise de autoritățile locale. Totodată, vor fi majorate cu 10% scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute. Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați.  

Totodată, documentul stabilește extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu până la 300% pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi. 

În partea ce vizează domeniul vamal, proiectul urmărește extinderea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale până la 1 ianuarie 2027 și exonerarea de garantare a mărfurilor plasate în regim vamal de admitere temporară pentru proiecte de asistență tehnică și investițională sau perfecționare activă până la 31 decembrie 2026.

De asemenea, vor fi micșorate de la 40% la 2% amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă.

Articole similare