Publică un anunț
piatasud.md

Guvernul a aprobat Programul național de specializare inteligentă pentru anii 2024-2027 „SMART Moldova”

Guvernul a aprobat Programul național de specializare inteligentă pentru anii 2024-2027 „SMART Moldova”
© Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Programul național de specializare inteligentă pentru anii 2024-2027 „SMART Moldova” a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. Programul va asigura o conexiune între mediul de afaceri și cercetare/inovare. Acesta se va axa pe patru domenii prioritare: agricultura și procesarea produselor agricole; tehnologia informației și comunicațiilor; energie; biomedicină și biofarmaceutică. 

„Creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă este o preocupare constantă a acestui Guvern. În acest context, un potențial pe care încă nu-l valorificăm pe deplin, dar urmează, acea intersecție între cercetare și mediu de afaceri cu potențialul de creare de noi locuri de muncă bine plătite și complexe din punct de vedere a sarcinilor. Programul SMART Moldova identifică problemele prioritare unde credem că există potențial de a conecta mai aproape cercetarea de mediul de afaceri și de economia reală. Este și un angajament al nostru pe agenda de integrare europeană și vom fi una dintre puținele țări europene care are un asemenea program de specializare inteligentă oferind o mai mare coerență a investițiilor pe care le vom face în viitorii ani în cercetare ”, a menționat ministrul Dan Perciun. 

Domeniile prioritare ale programului „SMART Moldova” au fost selectate în urma unui studiu comprehensiv care a explorat atât potențialul de cercetare, cât și capacitatea mediului de afaceri de a implementa inovații și disponibilitatea de a contribui alături de cercetători în acest proces. 

Programul „SMART Moldova” își propune crearea și dezvoltarea infrastructurii de cercetare și inovare în aceste 4 domenii de specializare inteligentă, mediul academic și sectorul privat, având ulterior posibilitatea de a participa la apeluri de proiecte comune în domenii de specializare inteligentă, așa-numitele proiecte de transfer tehnologic. 

Implementarea programului se va face cu mijloace de la bugetul de stat, dar și prin atragerea de fonduri de la partenerii externi de dezvoltare, precum Comisia Europeană, Banca Mondială. 

Articole similare