Publică un anunț
piatasud.md

Hoții de ulei distrug instalațiile electrice și lasă în întuneric sute de familii din sudul țării

Hoții de ulei distrug instalațiile electrice și lasă în întuneric sute de familii din sudul țării

Distrugerea intenționată a instalațiilor electrice cu scopul furtului uleiului dielectric din transformatoare afectează grav zeci de localități cu mii de locuitori, care rămân astfel fără energie. Hoții acționează agresiv, devastând deseori în mod repetat aceleași instalații, punând în grav pericol de incendii și de insecuritate electrică casele localnicilor care, însă, manifestă indiferență și nu încearcă în niciun fel să-i oprească. 
 

  • Astfel pe 18 ianuarie, 2021, locuitorii satului Corten din raionul Ciadîr-Lunga au rămas fără energie după ce la doar câteva luni de la ultimul asemenea caz hoții au golit din nou transformatorul electric de ulei. Atunci era cald și drept consecință li s-au dezghețat frigiderele, iar acum a fost una din cele mai geroase zile din iarna curentă și deja frigul le-a cauzat probleme.

Pe parcursul anului 2020 au fost săvârșite 26 furturi de ulei dielectric în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești, Orhei și Cahul, cu un prejudiciu material cauzat total de peste 415 mii de lei. 

Vă prezentăm pe harta și tabelul de mai jos datele statistice și localizarea tuturor cazurilor de furt din instalațiile electrice, săvârșite în anul 2020.
 

  • Furturile de ulei dielectric cauzează un prejudiciu considerabil operatorului de distribuție, care este nevoită să aloce resurse suplimentare pentru reparația instalațiilor distruse. De notat că pierderile sunt reflectate ulterior în tariful de distribuie, ceea ce în final constituie un cost adițional pentru toți consumatorii de energie.

Pentru a contracara acest fenomen infracțional cu grave consecințe pentru populație și agenții economici, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită colaborare și acțiuni concrete din partea organelor de poliție, a autorităților publice raionale și a primarilor de localități care au atribuții legale pentru identificarea și atragerea la răspundere a infractorilor. Totodată și populația trebuie să conștientizeze că aceste acțiuni au în primul rând un impact negativ direct asupra a sute de persoane care rămân fără energie electrică, riscă și producerea unor incendii de pe urma salturilor de tensiune generate de instalațiile defectate de hoți, suportă prejudicii materiale și incomodități în urma deteriorării instalațiilor electrice.

  • Rugăm în acest context persoanele care locuiesc în preajma posturilor de transformare, paznicii diferitor agenți economici, trecătorii sau conductorii auto să descurajeze intervențiile străinilor in instalațiile electrice prin avertismente de chemare a poliției. 
  • În cazul când suspectă cazuri de furt de ulei dielectric din transformatoare să apeleze poliția la 112 sau să ne contacteze la numerele de încredere 022 43 11 11 sau 022 43 19 50. De asemenea, pot să ne scrie pe adresa de email corupt@premierenergy.md 

Articole similare