Publică un anunț
piatasud.md

IGSU atenționează despre riscul de producere a incendiilor în perioada secerișului

IGSU atenționează despre riscul de producere a incendiilor în perioada secerișului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI desfășoară Campania de prevenire a incendiilor în perioada secerișulu.

În acest context angajații IGSU informează  populația despre necesitatea respectării  stricte a regulilor antiincendiare în perioada de recoltare a cerealelor. În vedere evitării incendiilor pe suprafețe extinse, pompierii vin cu mai multe recomandări către proprietarii, dar și gestionarii terenurilor agricole din țară. Specialiștii  interzic alimentarea și reparația tehnicii agricole de recoltare a spicoaselor pe suprafețele cu roadă pentru a evita aprinderea și extinderea focului.

Salvatorii atenționează că este strict necesar ca combinele și tractoarele să fie dotate cu stingătoare și alte mijloace primare de intervenție în caz de incendii. Fumatul în  lanuri  de cereale, miriști sau în apropierea acestora este strict interzis.

Totodată, pompierii avertizează cetățenii că utilizarea focului pentru nimicirea paielor, miriștii sau altor resturi vegetale pe terenuri agricole sau în nemijlocită apropiere de acestea nu se admite. Mai mult, în scopul evitării răspândirii arderii în caz de incendii pe spații extinse, lanurile cu cereale trebuie să fie separate cu fâșii arate de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente şi fâşiilor forestiere.

În condiții de umiditate redusă și temperaturi înalte, flăcările se răspândesc cu repeziciune și pot afecta terenuri pe suprafețe mari, provocând prejudicii materiale semnificative. Angajații IGSU îndeamnă cetățenii să fie prudenți în perioada secerișului prin respectarea strictă a normelor antiincendiare.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul perioadei au fost recoltate peste 147 mii hectare de cereale, ceea ce constituie 42,11% din recolta totală de culture cerealere. Pentru asigurarea securității antiincendiare și prevenirea riscurilor angajații IGSU monitorizează desfășurarea campaniei în toată țara. Pompierii îndemnă oamenii să sune de urgență la Serviciul 112 în cazul în care observă incendii în lanurile de cereale, sau alte suprafețe agricole.

Articole similare