Publică un anunț
piatasud.md

„Împreună pentru un viitor fără fumat”. Memorandum de înțelegere între MEC și Centrul PAS

„Împreună pentru un viitor fără fumat”. Memorandum de înțelegere între MEC și Centrul PAS

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul PAS au semnat un Memorandum de înțelegere care prevede implementarea proiectului „Viitorul fără tutun”, acesta având scopul să informeze tinerii și să îi protejeze de influențele negative ale industriei tutunului. Printre activitățile propuse în cadrul proiectului sunt un șir de sesiuni de informare privind daunele fumatului, campanii de informare și educare, la nivel național, privind riscurile asociate fumatului și promovarea unui stil de viață sănătos fără tutun și nicotină.

„Prevalența fumatului țigărilor electronice este în creștere, consecință a unei politici iresponsabile pe care a avut-o Guvernul în anii 2017-2018. Acum este foarte important de contracarat acest fenomen nu doar prin majorarea accizelor, dar inclusiv printr-o campanie potrivită de informare pentru a combate acele stereotipuri care au fost transmise și promovate de către industria tutunului în Republica Moldova în ultimii ani”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării. 

Memorandumul va contribui, totodată, și la dezvoltarea abilităților profesorilor și adolescenților, în special la demontarea miturilor și falsurilor privind inofensivitatea țigaretelor electronice și tutunului încălzit care tot mai insistent este promovată de industria tutunului. Inițiatorii proiectului vor să contribuie și la responsabilizarea părinților pentru protejarea sănătății copiilor.

„Datele colectate la nivel mondial confirmă faptul că industria tutunului continuă să plaseze pe piață și să promoveze produse cu folosirea unor metode atractive pentru adolescenți. Pentru aceasta sunt elaborate produse și campanii de promovare axate pe obiceiurile tinerilor. Astăzi este important ca adolescenții, părinții și profesorii să cunoască aceste metode de marketing și să aibă un răspuns la provocările industriei tutunului”, a afirmat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

Proiectul „Viitorul fără fumat” se desfășoară în perioada aprilie-decembrie 2024 și este finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicinădin mijloacele Fondului măsurilor de profilaxie și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire.

Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind tendințele prevalenței consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, arată că Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere. Estimările pentru anul 2022 arată că prevalența consumului de tutun printre tineri, începând cu vârsta de 15 ani, a fost de 28,2% pentru ambele sexe. Tinerii sunt atrași acum atât țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit.

Articole similare