Publică un anunț
piatasud.md

Împreună putem combate violența împotriva copiilor!

Împreună putem combate violența împotriva copiilor!

Violenţa față de copii este un fenomen răspândit, care poate fi redus prin eforturile întregii societăți. 

Violența este stimulată de anumite norme sociale care tolerează astfel de comportamente distructive și permit dominarea adulților asupra copiilor. Totodată, legislația care prevede prevenirea violenței nu este implementată eficient, mulți agresori rămânând nepedepsiți, iar copiii care suferă din cauza agresiunilor verbale, fizice au sexuale nu beneficiază de fiecare dată de servicii de reabilitare și reintegrare socială.

Violenţa ameninţă nu doar şansele de supravieţuire și sănătatea copiilor, ci și bunăstarea lor emoţională și viitoarele perspective. Actele de violenţă la care un copil este supus sau la care este martor îi pot provoca daune pe tot parcursul vieții. Aceste traume le afectează sănătatea fizică și mintală, le compromit capacitatea de a învăța și a socializa, și le subminează dezvoltarea ca membri ai societății și părinți buni mai târziu în viață. 

Multe cazuri de violență asupra copiilor sunt comise de persoanele care, de fapt, ar trebui să-i protejeze – părinți, îngrijitori, cadre didactice și semeni. 

Violența la care sun supuși copiii în familie este tolerată de mulți maturi nefiind combătută chiar și atunci când are loc în public. Unul din doi părinți din țara noastră consideră că bătaia este o formă acceptabilă de disciplină, iar 16% dintre părinți recunosc că și-au bătut copilul mai mic de un an, potrivit UNICEF 

Sărăcia și nivelul scăzut de trai, consumul de alcool și migrația părinților sporesc riscul neglijării, abuzării sau exploatării copiilor.

Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la sfârșitul anului 2021, la evidența autorităților erau circa 8300 de copii aflați în situații de risc, 73,8% dintre aceștia fiind din mediul rural. Peste 6 mii dintre aceștia erau din categoria copiilor neglijați, iar 783 – supuși violenței. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2020, numărul copiilor supuși violenței a scăzut cu 9,6%. Întrucât cazurile de violenţă sunt rareori raportate autorităților, iar serviciile pentru victime sunt limitate, acești băieți și fete nu întotdeauna primesc asistența de care au nevoie. De altfel, puțini părinți au cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și educa copiii într-o manieră pozitivă.

Violența se regăsește și în școli. Există îngrijorări cu privire la intimidarea în școli, aproape 60% dintre adolescenţi fiind implicați în cel puţin o bătaie în ultimul an și/sau hărțuiți cel puțin o dată în ultimele câteva luni

Mai mult de o treime dintre elevii de 13-15 ani din școlile din Moldova au raportat că au fost implicați în cel puțin o bătaie în ultimul an sau au fost hărțuiți cel puțin o dată în ultimele câteva luni.

Violența poate fi oprită! Orice persoană este în drept să sesizeze autorităţile despre un caz cunoscut de violenţă asupra copilului. Dacă ești martorul unei asemenea situații, nu fi indiferent și solicită ajutor de la:

  • Poliţie, prin intermediul numărului de telefon 112; 
  • Primarul sau asistentul socal din localitate;
  • Serviciul „Telefonul Copilului” – 116111;
  • Medicul de familie, asistentul medical sau Serviciul medical de urgenţă (112).

Implică-te și semnalează fiecare caz de violență!

O barieră importantă pentru documentarea violenţei este presupusul număr mare de copii care nu pot sau nu doresc să raporteze situațiile de abuz prin care au trecut sau trec… 

Procesul de înţelegere şi abordare a violenţei faţă de copii va continua să întâmpine dificultăţi, dar este ÎN MÂINILE NOASTRE să contribuim la eradicarea acestui fenomen și să ne protejăm copii.

Victoria Lungu

Articole similare