Publică un anunț
piatasud.md

În 2024 NU sunt planificate achiziții de tehnică militară în Republica Moldova. Ce sumă va fi alocată pentru modernizarea infrastructurii unității militare din Cahul

În 2024 NU sunt planificate achiziții de tehnică militară în Republica Moldova. Ce sumă va fi alocată pentru modernizarea infrastructurii unității militare din Cahul

În ultimele luni, în spațiul public, politicieni afiliați Kremlinului, în frunte cu Igor Dodon, Ilan Șor sau Irina Vlah, răspândesc narațiunea că Republica Moldova se înarmează intensiv, pregătindu-se astfel de război. 

Realitatea din bugetul Ministerului Apărării arată însă diferit. Deși bugetul destinat apărării a crescut în ultimii doi ani, el rămâne la valori modeste, jumătate din acesta fiind destinat întreținerii forțelor armate și plății salariilor personalului militar, transmite ZDG.md.

Activitățile curente ale Armatei se limitează la modernizarea infrastructurii și echipamentelor existente, precum și la desfășurarea exercițiilor de instruire menite să asigure capacitatea defensivă minimă. Transformarea eficientă a Armatei Naționale este planificată pentru un interval de timp de 11 ani, acest lucru fiind stipulat în Strategia securității naționale a Republicii Moldova și în Planul de dezvoltare a capabilităților militare ale Armatei Naționale pe termen lung (2020-2030).

Obiectivul autorităților: alocări bugetare pentru apărarea națională în mărime de 1% din PIB

La finalul anului 2023, autoritățile de la Chișinău au adoptat Strategia securității naționale a Republicii Moldova pentru următorii șase ani. Potrivit documentului, unul din obiectivele urmărite este „consolidarea credibilității strategice a Republicii Moldova prin asigurarea creșterii graduale a alocărilor bugetare pentru apărarea națională, cu scopul de a atinge nivelul de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) în cursul deceniului curent.” 

Jumătate din bugetul de apărare al Republicii Moldova este pentru plata salariilor

Jumătate din bugetul alocat Ministerului Apărării este repartizat pentru întreținerea forțelor armate și plata salariilor personalului militar: 53% – în 2023 și 46% – în 2024. Totodată, în 2024, pentru reparații și investiții capitale au fost alocate  345 de milioane de lei (17,6% din buget), cu 220 de milioane mai mult decât în 2023.

Achizițiile planificate în 2024 

O analiză mai amănunțită a planului de achiziții al Agenției Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării arată că în 2024 nu sunt planificate achiziții de tehnică militară, cea mai mare parte a bugetului de apărare fiind repartizată pentru  modernizarea infrastructurii Armatei Naționale, și anume:  

  • 335 de milioane de lei – pentru construcția unei tabere militare noi lângă localitatea Băcioi. Tabăra militară de lângă Băcioi este destinată efectivului Armatei Naționale  care urmează să-și desfășoare activitatea în zona respectivă. Unitatea va oferi angajaților armatei condiții moderne de studii, antrenamente și va fi utilizată pentru depozitarea tehnicii militare;
  • 51 de milioane de lei – pentru lucrări de reparație capitală în cadrul unităților militare din Cahul, Chișinău, Strășeni și Bălți.

Alte 16,6 milioane de lei au fost repartizate pentru achiziționarea echipamentului militar individual și inventarului, categorie care include materiale textile și articole conexe, îmbrăcăminte specială şi accesorii, ţesături pentru uniforma de instrucție, șosete și lenjerie de corp, iar peste 38 de milioane de lei au fost alocate pentru procurarea produselor alimentare.

Pe portalul e-licitație.md, de la începutul anului 2024, figurează 59 de proceduri de achiziții inițiate de Agenția asigurare resurse și administrare patrimoniu a Ministerului Apărării, în valoare totală de 407,8 milioane de lei.

„Strategia securității naționale a Republicii Moldova”: ce prevede documentul

Potrivit documentului, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu mai multe vulnerabilități, care sunt sau pot fi exploatate de actori distructivi interni și externi, inclusiv în domeniul securității militare și apărării naționale: dotarea insuficientă a Forțelor Armate și sprijinul redus pentru apărarea țării în rândul populației. Pentru realizarea obiectivelor naționale de securitate și apărare, Strategia stabilește un șir de acțiuni pentru fortificarea securității militare, printre care:

  • dezvoltarea potențialului de apărare al Republicii Moldova prin construcția unor Forțe Armate moderne, profesioniste, înzestrate cu echipament modern și tehnologii avansate;
  • consolidarea credibilității strategice a Republicii Moldova prin asigurarea creșterii graduale a alocărilor bugetare pentru apărarea națională, cu scopul de a atinge nivelul de 1% din PIB în cursul deceniului curent;
  • pregătirea și integrarea graduală a țării în structurile și inițiativele de apărare ale UE etc.

Articole similare