Publică un anunț
piatasud.md

În acest an, din Fondul rutier au fost alocate 868 mln de lei pentru realizarea proiectelor de infrastructură locală

În acest an, din Fondul rutier au fost alocate 868 mln de lei pentru realizarea proiectelor de infrastructură locală

În anul curent, administrațiile locale dispun de 868 milioane de lei (circa 43,4 mln de euro), din Fondul rutier, pentru realizarea proiectelor de infrastructură a drumurilor. Începând cu acest an, banii acumulați din taxele pentru folosirea drumurilor sunt alocați integral în bugetele locale, transmite MOLDPRES.

În orașul Ialoveni, consiliul local a suplimentat cu resurse proprii transferurile din Fondul rutier. Astfel, până la sfârșitului anului, urmează a fi reparate 20 de străzi din localitate.

„Cred că toate administrațiile locale sunt mulțumite de faptul că în acest an ne-au fost repartizați mai mulți bani din Fondul rutier. Dacă în anii precedenți noi primeam din acest fond doar în jur de 1,8 milioane de lei, acum avem aproximativ 4 milioane de lei, ceea ce este un lucru benefic deoarece putem efectua lucrări într-un volum mult mai mare”, a spus primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a specificat că primăriile pot integra aceste sume în proiecte mai mari, cu mai mulți finanțatori. „Primarii pot să consolideze resursele din proiecte mai mari, să folosească împrumuturi. De asemenea, pot să apeleze la alte instrumente de finanțare, la Fondul de dezvoltare locală sau la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, astfel încât să fie corespunzător proiectului de care are nevoie localitatea. Condiția este ca sumele să fie cheltuite în anul curent și numai pentru proiecte de infrastructură a drumurilor”, a menționat Dumitru Budianschi.

Alocarea integrală a taxei pentru folosirea drumurilor către primării este o schimbare operată de Guvern în anul curent și acceptată de Parlament, în cadrul Politicii fiscale și bugetare.

Articole similare