Publică un anunț
piatasud.md

În Cahul vor apărea stații smart pentru transportul public, bulevard pietonal mixt și un ghid digital interactiv

În Cahul vor apărea stații smart pentru transportul public, bulevard pietonal mixt și un ghid digital interactiv

Au fost desemnați câștigătorii Hackathon Urban Cahul și Ungheni „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”

22 de concepte/idei de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni și Cahul au fost prezentate duminică seara la Hackathon Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”.

Echipele participante au venit cu idei variate: coridoare verzi cu iluminare smart, sisteme digitale de alerte, concepte de străzi shared spaces (zone „de întâlnire”) , sistem smart de evidență a locurilor de parcare, QR coduri de prezentare a monumentelor istorice, sisteme integrate de colectare și reciclare a plasticului, platforme online de transparență decizională și interacțiune cu cetățenii, mobilier urban inteligent. Evenimentul  este organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Ideile au fost prezentate de echipe în fața juriului format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, specialişti în tehnologii informaţionale, reprezentanţi ai primăriilor mun. Cahul şi Ungheni.

Juriul a selectat câte trei inițiative câștigătoare din fiecare regiune. 

Câştigătorii pentru Cahul:

Premiul 1 – 2000 Euro

Staţii smart pentru transportul public dotate cu: panouri fotovoltaice, iluminare LED cu senzori, panouri informative digitale cu date despre traseul rutei, curiozităţi urbane, Wi-Fi gratuit, loc de încărcare a telefoanelor mobile, supraveghere video; reducerea accesului automobilelor, eliminarea parcărilor pe trotuare, limita de viteză 30km/h.  

Premiul 2 – 1000 Euro

Bulevard pietonal mixt: zone clar delimitate pentru expoziţii, promenade, evenimente; dotate cu havuz interactiv, panouri informative digitale, expoziţii de artă modernă, mobilier urban şi spaţii pentru citit, jocuri, sport.   

Premiul 3 – 600 Euro

Ghid digital interactiv E-Cahul:  aplicaţie digitală cu harta orașului, informații despre obiectivele turistice, locuri de cazare, restaurante, zone de agrement, calendarul evenimentelor.

“Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie reprezintă o agendă de transformare a  regiunilor Cahul și Ungheni ce beneficiază de investiții de aproape 23 milioane Euro din partea Uniunii Europene. Obiectivul principal al programului este de a îmbunătăți condițiile de trai și calitatea vieții. Altfel spus, oamenii sunt în centrul acțiunilor programului, iar evenimente precum Hackathonul Urban sunt o demonstrație excelentă a faptului că implicarea oamenilor este esențială pentru a determina schimbarea. Programul este încă la etapa incipientă de implementare și, în pofida provocărilor acestui an, sunt încrezător că va avea succes în stimularea dezvoltării inteligente, ecologice și incluzive a regiunilor”, afirmă Christian Ballarò, Manager de programe, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Articole similare