Publică un anunț
piatasud.md

În comuna Burlacu a fost deschisă unica uscătorie de fructe și legume din raionul Cahul

În comuna Burlacu a fost deschisă unica uscătorie de fructe și legume din raionul Cahul

Cele mai moderne tehnologii de prelucrare a fructelor și legumelor sunt utilizate în procesul de producție, utilajul de producție sârbă.

În ziua în care am vizitat uscătoria, angajații erau antrenați în sortarea, prelucrarea și împachetarea prunelor.  

„Întreprinderea are volumul de prelucrare a fructelor și legumelor, dacă vorbim de fructe, la prune – 6 tone produs finit sau 24 de tone prune proaspete timp de 24 de ore. La moment, la întreprindere sunt angajați 30 de persoane. Avem 4 sobe care lucrează pe gaz natural, echipament produs în Serbia. Tot utilajul este adus de firma „Matinc” din Serbia care, la ziua de astăzi, prelucrează producția: atât uscarea cât și prelucrarea producției finite pentru export. La ziua de astăzi noi exportăm în Republica Belorusă, a fost reprezentantul Chinei, le-a plăcut producția și a spus că o să colaborăm.  Avem multe propuneri și din Germania pentru a le usca mărar și pătrunjel, au fost reprezentați din Anglia care vor să le uscăm ardei iute și ardei gras. Sunt multe propuneri de a usca și alte tipuri de fructe” ne-a comunicat Zahar Telpiz, administratorul companiei

Totodată, domnul Telpiz a menționat că utilajul le permite să prelucreze toate tipurile de fructe și legume, întreprinderea fiind interesată de prelucrarea pomușoarelor și a plantelor medicinale pentru a le comercializa firmelor farmaceutice. 

În dependență de compoziția legumelor sau a  fructelor, procesul de uscare în mediu durează 24 de ore, după aceasta se prelucrează, se ambalează pentru păstrare. În cadrul uscătoriei a fost construit și un depozit frigorific care permite păstrarea producției finite un timp mult mai îndelungat. 

Cel mai mult au de câștigat localnicii din comuna Burlacu, agentul economic oferind un număr semnificativ de locuri de muncă. Chiar dacă la moment sunt antrenați 30 de angajați în procesul de producție, capacitatea de producție a uscătoriei permite chiar și dublarea numărului acestora.  

„Ne ocupăm cu prelucrarea prunelor uscate. E bine că este posibilitatea de lucru la noi în sat, nu plecăm peste hotare, suntem aproape de copii, de familie. Lucrul e destul de bine plătit și condițiile de muncă sunt bune. Ne place lucrul foarte mult, prelucrarea prunelor e foarte „gustoasă” ne-a declarat Viorica, una dintre angajatele uscătoriei. 

„Este un lucru care duce la diversificarea produsul nostru și dă o plus-valoare la producția agricolă. Importanța acestei uscătorii pentru raionul Cahul este foarte mare pentru că nu întotdeauna noi putem să vindem totul din livadă, dar când noi dăm o plus-valoare la acest produs, el respectiv capătă un preț mult mai avantajos pe piață, termenul de păstrare este mult mai mare și posibilitatea de a-l vinde crește. „Procesarea” este foarte necesară raionul Cahul. Deocamdată noi ducem lipsa de întreprinderi de prelucrare a producției agricole pe motiv că fabricile care au existat au fost distruse, iar antreprenorii nu dispun de resurse financiare pentru a investi în procesare. Aceasta duce la aceea că antreprenorii noștri sunt nevoiți să vândă marfa „de pe bucată” sau să o țină depozitată în frigider, în așteptarea unei oferte de preț mai avantajoase” ne-a comunicat Vlad Cășuneanu, Vicepreședintele de ramură a raionului Cahul. 

Sectorul în cauză este în dezvoltare permanentă. Dacă în anii 2006 – 2008, în  Moldova au fost produse 2.000-3.500 tone de fructe uscate pe an, în dependenţă de condiţiile de cultivare a materiei prime, în 2015, la Ungheni a fost deschisă o fabrică de prelucrare a fructelor cu o capacitate de producție de 50 mii tone anual.

Articole similare