Publică un anunț
piatasud.md

În Moldova se înregistrează o creștere a prețurilor la mandarine influențat de apropierea sărbătorilor

În Moldova se înregistrează o creștere a prețurilor la mandarine influențat de apropierea sărbătorilor

Din ultima săptămână a lunii noiembrie pe piața din Republica Moldova a început să crească prețul la mandarine.

Prețurile cu ridicata la aceste fructe cresc săptămânal cu 1-2 lei/kg, iar începând cu jumătatea lunii decembrie creșterea lor s-a accelerat, menționează specialiștii EastFruit. Cu o medie de 25 lei/kg (1,29 dolari/kg), potrivit prețurile la mandarine, cel mai probabil, nu se vor stabiliza – acestea vor crește cel puțin încă o săptămână până la vânzările dinainte de sărbători.

De obicei, din prima până în a treia săptămână a lunii decembrie, citricele din lanțurile de retail din Moldova cresc prețul cu 10-15%. Prețurile cu amănuntul la mandarine cresc într-o măsură mai mare decât la portocale. Operatorii de piață atribuie aceasta tradiției că mandarinele sunt considerate „mai mult citrice de Anul Nou decât portocale, a căror cerere este mai stabilă în perioada toamnă-iarnă”.

De obicei în Moldova de la sfârșitul toamnei și aproape toată iarna, mandarinele sunt mai ieftine decât portocalele. Cu toate acestea, săptămâna trecută prețurile pentru aceste două tipuri principale de citrice pe piețele angro și cu amănuntul din Chișinău aproape s-au egalat. Totodată, este de menționat că atât în piață, cât și în supermarketuri, cu o diferență minimă de preț, calitatea portocalelor este vizual mai bună decât cea a mandarinelor iar mandarinele de calitate înaltă sunt deja mai scumpe decât portocalele de calitate medie.

Un factor important este războiul din Ucraina care a  accelerat și intensificat schimbările în rutele de aprovizionare și repartizare a cotelor de piață între furnizori. Din primul an de pandemie, ponderea produselor turcești pe piața moldovenească a scăzut ușor, în timp ce ponderea citricelor europene (Grecia, Spania) a crescut. Anul acesta, majoritatea citricelor vin în Moldova prin România. Probabil, din acest motiv, prețurile la citrice pe piața moldovenească în luna decembrie a acestui an sunt deja cu 20-25% mai mari decât nivelul din decembrie anul trecut.

Articole similare