Publică un anunț
piatasud.md

În Moldova sunt 9421 de apicultori autorizați iar în 2023 au fost exportate 1715 tone de miere

În Moldova sunt 9421 de apicultori autorizați iar în 2023 au fost exportate 1715 tone de miere

La 20 mai se sărbătorește Ziua Mondială a Albinei, o zi specială dedicată muncii apicultorilor și rolului esențial pe care albinele îl joacă în ecosistemul nostru.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare prezintă cîteva date și realizări importante din acest sector. Potrivit datelor prezentate de ANSA, în Republica Moldova avem 9421 apicultori autorizați (care dețin Pașaport al stupinei). Dintre aceștia, 3319 dețin formă juridică de activitate.

În țară activează 9421 de apicultori autorizați, dintre care 3319 dețin o formă juridică de activitate. Anul trecut, producția de miere a atins aproximativ 5500 de tone, similară cu cea din 2022.

În 2023, Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere, principalele piețe de desfacere fiind cele din Europa și Asia. Guvernul a investit peste 100 de milioane de lei în sectorul apicol în 2023, sub formă de subvenții pentru achiziționarea de utilaje, echipamente, roiuri și regine. Jumătate dintre cele 73 de cereri depuse pentru subvenționare în avans au vizat investiții în apicultură.

Pentru susținerea și promovarea sectorului apicol, a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Parlamentului pentru a institui „Ziua Națională a Albinei”, sărbătorită la 20 mai. Această inițiativă are ca scop promovarea consumului de miere în Republica Moldova. În colaborare cu Ministerul Mediului, s-a decis și modificarea cadrului normativ pentru a permite apicultorilor să-și amplaseze stupii în păduri pe tot parcursul anului, gratuit.

Articole similare