Publică un anunț
piatasud.md

În primele trei luni, la bugetul public național au fost acumulate venituri de 16,7 miliarde de lei

În primele trei luni, la bugetul public național au fost acumulate venituri de 16,7 miliarde de lei

În primele trei luni ale anului 2021, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 16,7 miliarde de lei, fiind în creștere cu 1,7 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 17,3 miliarde de lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 1,8 miliarde de lei, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Finanțelor.

Potrivit instituției, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 563,4 milioane de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,3 miliarde de lei.

Totodată, veniturile bugetului de stat în primele trei  luni a anului 2021 au constituit 10,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea s-au majorat cu 1,2 miliarde de lei.

„Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 5,0 miliarde de lei, cu 685,1 milioane de lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 5,8 miliarde de lei, fiind în creștere cu 413,5 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 11,7 miliarde de lei, mai mult cu 1,5 miliarde de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,2 miliarde de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,3 miliarde de lei”, indică sursa citată.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-martie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral, arată un comunicat al instituției.

„Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților”, conchide comunicatul Ministerului Finanțelor.

Articole similare