Publică un anunț
piatasud.md

În Republica Moldova a fost lansat un Program de grant destinat gestionării deșeurilor de anvelope, uleiuri şi vehicule uzate

În Republica Moldova a fost lansat un Program de grant destinat gestionării deșeurilor de anvelope, uleiuri şi vehicule uzate

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (UIPM), au lansat astăzi un Program de grant destinat gestionării specifice a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova: uleiuri uzate, anvelope uzate și vehicule scoase din uz, transmite MOLDPRES.

Programul de grant are menirea să sporească gradul de conștientizare a populației, în special a reprezentanților sectorului privat generatori de fluxuri specifice de deșeuri, privind importanța gestionării deșeurilor de anvelope uzate, uleiuri uzate și vehiculelor scoase din uz. „Obiectivul este de a pilota activități aferente gestionării deșeurilor, cu scopul de a intensifica capacitatea de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare și să promoveze piețele pentru produsele cu conținut reciclat”, a explicat managerul proiectului Dorin Andros.

Totodată, Andros a comunicat că Programul de grant va promova inovațiile tehnologice pe segmentul gestionării deșeurilor, va contribui la dezvoltarea sistemelor de colectare şi/sau tratare a fluxurilor de deșeuri specifice, precum și va contribui la lansarea unor proiecte, menite să sporească condiția mediului ambiant și calitatea vieții umane, inclusiv, să crească competitivitatea pieței locale privind managementul specific al unor fluxuri de deșeuri.

Republica Moldova are o experiență modestă în implementarea atât a cadrului legal de bază, cât și a elaborării legislației secundare pentru îmbunătățirea reglementărilor specifice privind gestionarea deșeurilor. Ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ce prevede racordarea legislației naționale de profil la standardele și normele comunitare și a aprobat Legea privind deșeurile, ce transpune un șir de dispoziții comunitare.

Totodată, în vederea perfecționării cadrului normativ la cerințele UE, cu suportul Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare este în proces de derulare Proiectul „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru managementul fluxului specific de deșeuri în Republica Moldova”. Acesta prevede elaborarea a trei proiecte de regulamente (vehicule scoase din uz, uleiuri și anvelope uzate).

Articole similare