Publică un anunț
piatasud.md

În Republica Moldova există un deficit de medici, inspectori de poliție și profesori

În Republica Moldova există un deficit de medici, inspectori de poliție și profesori

Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunțat că, la începutul lunii ianuarie 2021, în baza de date erau înregistrate 4867 de locuri de muncă vacante, transmite Moldpres.

Potrivit datelor comunicate de ANOFM, cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în municipiul Chișinău – 1549, urmat de municipiul Bălți, 905 locuri, și regiunea Gagauz-Eri, 76 de locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt destinate celor cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate, 1263 de locuri de muncă sunt disponibile, constituind circa 26% din numărul total de locuri vacante.

Cei mai solicitați specialiști sunt cei din domeniul medical, pentru aceștia sunt propuse 340 de locuri de muncă, dintre care 96 de locuri vacante sunt pentru medici iar 133 sunt destinate asistenților medicali, restul fiind pentru surori medicale și felceri.

Totodată, pentru inspectori și ofițeri se propun 281 de locuri de muncă, pentru specialiștii din învățământ sunt destinate 110 de locuri vacante, inginerilor și tehnicienilor li se propun 108 de poziții. Pe piața muncii sunt 61 de locuri libere pentru specialiștii în activitatea financiară, economică sau comercială.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați ANOFM oferă 3604 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă 74% din numărul total de locuri de muncă vacante.

Tradițional, cei mai solicitați sunt lucrătorii în industria textilă și confecții, pentru care sunt vacante 1503 de locuri de muncă. De asemenea, sunt solicitați lucrătorii din transport și telecomunicații (340), lucrătorii calificați în întreprinderi industriale (258), lucrătorii în domeniul serviciilor personale (206) etc.

La începutul anului 2020, angajatorii erau în căutarea a circa 12 mii de angajați, anul 2020 fiind încheiat cu 5933 de locuri de muncă vacante.

Articole similare