Publică un anunț
piatasud.md

În Republica Moldova, SRL-urile vor fi supuse unui nou cadru legal

În Republica Moldova, SRL-urile vor fi supuse unui nou cadru legal

Societățile cu Răspundere Limitată (SRL) din Republica Moldova vor activa în conformitate cu un nou cadru legal. Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a anunțat astăzi despre lansarea reformei SRL-urilor, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a subliniat că prioritatea Guvernului este dezvoltarea economică a țării și oferirea unor noi oportunități pentru antreprenori. „Avem o agendă ambițioasă pentru reducerea birocrației. Ne dorim ca antreprenorii să aibă mai multă libertate în creșterea afacerilor. Reforma SRL-urilor prevede modernizarea legislației și transpunerea celor mai bune practici europene, existența unor modalități mai flexibile în conducerea afacerilor și micșorarea interdicțiilor legislative”, a spus Dumitru Alaiba.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a specificat că modificările legislative vor aduce mai multe drepturi asociaților din afacere – partenerilor și vor oferi flexibilitate în împărțirea profitului între fondatori.

„Va fi creat contractul societar, care va aduce garanții între fondatori. Asociatul minoritar din cadrul SRL-ului va avea dreptul de retragere, fără acordul celorlalți asociați, fapt care va diminua relațiile conflictuale. O inovație reprezintă distribuirea profitului indiferent de cota parte. Totodată, vor fi acordate drepturi exclusive angajaților fideli și va fi exclusă limita privind pragul maxim de fondatori, care în prezent este de 50”, a afirmat Dumitru Alaiba.

De asemenea, investitorul va putea solicita de la Registrul de Stat un extras desfășurat al SRL-ului. Extrasul este înregistrat la dorința societății. Registrul de Stat va reprezenta principala sursă de informare oficială. „Este o reformă lungă, dar suntem siguri că va avea efecte pozitive, iar afacerile din Republica Moldova vor avea aceleași posibilități ca și afacerile din celelalte țări”, a menționat oficialul.

Proiectul de modificare legislativă va fi supus consultărilor publice și avizat de instituțiile statului. Documentul urmează a fi aprobat de Guvern și Parlament până la finele actualei sesiuni legislative.

Articole similare