Publică un anunț
piatasud.md

Încă un focar de Pestă Porcină, în raionul Cahul, a fost confirmat în s. Ursoaia. Urmează a fi lichidați circa 80 de porci

Încă un focar de Pestă Porcină, în raionul Cahul, a fost confirmat  în s. Ursoaia. Urmează a fi lichidați circa 80 de porci

Acesta este al doilea focar de pestă porcină africană confirmat de angajații ANSA în ultimele 7 zile în raionul Cahul. Primul focar a fost confirmat în extravilanul satului Cîșlița Prut, raionul Cahul.

Potrivit informației preliminare, focarul a fost confirmat la o fermă autorizată, iar pentru a lichida focarul ar urma să fie lichidați circa 80 de porci.

La moment se crează filtre la intrare și ieșire din sat, în zona de supraveghere intrând și com. Pelinei, raionul Cahul.

Potrivit ANSA, în jurul focarelor au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km),  fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale din întreg arealul raioanelor afectate , dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. 

De asemenea, în contextul desfășurării procesului activ de recoltare a cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA. Evitați utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare și respectați cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar- veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. Să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Reiterăm că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor.

De asemenea, ANSA este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro, pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 la porcii domestici, 3 la porcii mistreți. Au  fost nimiciți din cauza bolii 334 porci și 21 mistreți.

În perioada anilor 2020 – 2022 au fost notificate 27 de focare, dintre care 21 la porcii domestici și 6 la porcii mistreți.   Nimiciți din cauza bolii fiind 31 333 porci domestici și 176 mistreți.

Articole similare