Publică un anunț
piatasud.md

Inspectorii ANI vor avea salarii mai mari și mai multe pârghii pentru a verifica averea funcționarilor

Inspectorii ANI vor avea salarii mai mari și mai multe pârghii pentru a verifica averea funcționarilor
© sursa: oficial.md

Inspectorii de integritate vor avea pârghii suplimentare pentru efectuarea controlului averii și intereselor personale. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat cu votul a 59 de deputați, comunică MOLDPRES.

Inițiativa legislativă aparține deputaților din „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Documentul propune modificări legislative pentru a fortifica rolul vicepreședintelui ANI și al inspectorilor de integritate, precum și pentru a stabili limite clare pentru efectuarea controalelor averii și intereselor personale. Autorii propun și majorarea salariilor inspectorilor de integritate.

De asemenea, se propune ca inspectorul de integritate să aibă competența de a dispune încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu și de a aplica interdicția de a ocupa anumite funcții, în cazul în care se constată o diferență substanțială între veniturile obținute legal, cheltuielile realizate și averea dobândită.

Inspectorul de integritate va avea și competența să inițieze procedura contravențională și aplicarea amenzii, dacă subiectul declarării a inclus date incomplete sau eronate, inclusiv despre venituri inexistente. Acest lucru va fi posibil în cazul când a fost nedeclarată corespunzător averea sau veniturile, a căror valoare depășește două salarii medii pe economie.

Articole similare