Publică un anunț
piatasud.md

Întreprinderile mici şi mijlocii din ţară sunt încurajate să implementeze eco-inovațiile

Întreprinderile mici şi mijlocii din ţară sunt încurajate să implementeze eco-inovațiile

Promovarea eco-inovațiilor în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) autohtone a fost abordată în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat astăzi, cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), autorităților publice, mediului de afaceri, mediului academic și partenerilor de dezvoltare, transmite MOLDPRES.

„Promovarea bunelor practici de transfer tehnologic şi afaceri inovaționale, precum și familiarizarea cu studiile de caz privind eco-inovațiile existente în țările membre ale Uniunii Europene, vor contribui la consolidarea capacităților în domeniul eco-inovației IMM-urilor din Republica Moldova și va permite preluarea celor mai bune practici. Eco-inovarea poate să fie soluția care va conduce inevitabil la realizarea progreselor în atingerea obiectivului de dezvoltare economică durabilă”, a declarat Vasile Vulpe, șef de direcție în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Potrivit reprezentantului MEI, în conformitate cu Raportul național privind evaluarea performanțelor dezvoltării economiei verzi, s-a constatat că doar 3% din inovații sunt aplicate în practică în sectorul de afaceri din Republica Moldova. „În comparație cu media UE și țările din regiune, acesta este un indicator foarte mic și credem că lansarea unui proces de promovare a eco-inovațiilor la nivel național, la care asistăm astăzi, va schimba această tendință”, a estimat sursa citată.

La rândul său, Iulia Costin, directorul general al ODIMM, a relevat că implementarea eco-inovațiilor în cadrul activității întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă una din soluțiile viabile pentru adaptarea la condițiile și provocările dificile apărute în ultima perioadă. „Adaptarea practicilor eco-inovative de către întreprinderi va favoriza dezvoltarea acestora și va oferi un potențial sporit de a face față presiunii concurențiale existente atât din interiorul țării, cât și din exterior”, a spus Costin.

Promovarea eco-inovațiilor în rândul IMM-urilor reprezintă una dintre cele trei etape ale Programului  Ecologizarea IMM-urilor. Acesta va oferi Republicii Moldova o serie de oportunități pentru a beneficia de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, precum și de a atinge obiectivele prevăzute în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Articole similare