Publică un anunț
piatasud.md

Ion Dolganiuc despre reforma autorităților publice: Capacități sunt – nu este motivație

Ion Dolganiuc despre reforma autorităților publice: Capacități sunt – nu este motivație

Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași, raionul Cahul și-a expus părerea privind Strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030

„Nu vorbesc din numele primarilor din raionul Cahul, este mai mult părerea mea personală. Constat că în urma implementării strategiei nu e nimic concret: cantitativ, calitativ și măsurabil” a menționat Ion Dolganiuc.

Primarul s. Colibași a atras atenția asupra celor expuse în strategie privind capacitatea redusă a funcționarilor publici specificând că nu sunt prevăzute acțiuni de motivare a tinerilor specialiști să lucreze în administrațiile publice locale, air atât timp cât funcționarii nu vor cunoaște perspectivele de creștere a salariilor și garanțiile sociale, acest proces nu va avea un rezultat pozitiv.

O propunere a fost ca tinerii funcționari publici din APL să fie motivați după exemplul tinerilor specialiști din sănătate și învățământ. 

„Să trecem peste termenul acesta jignitor „capacități reduse”. Capacități sunt, nu este motivație” a menționat domnul Dolganiuc. 

Totodată, Ion Dolganiuc a menționat că există fapte multe probleme de sistem cu care se confruntă zilnic primăriile din localități. Lipsa unor baze de date interconectate, ceea ce crează incomodități majore. 

„Din păcate, vroiam sa aud astăzi cum va fi arhitectura APL-ului în 2030, nu s-a vorbit nimic despre raion, nu s-a vorbit nimic de alte unități administrative. Cum o sa fie, cum ne orientăm. Eu ca primar de Colibași trebuie să știu ce pași să întreprind astăzi. Nici astăzi noi nu vorbim de ceva concret, ce ne propunem să facem. Amalgamare, nu este clară și nu se vede care vor fi rezultatele” a mai menționat Ion Dolganiuc. 

Pe finalul discursului, primarul s. Colibași a menționat că toate reformele urmează să fie abordate din perspectiva cetățeanului simplu care ar trebui în primul rând să beneficieze de toate serviciile posibile la sine în localitate, astfel nu va apărea întrebarea care e unitatea administrativă unde trăiește sau cine este primar.

Precizăm că astăzi la Cahul a avut loc audierea Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030. La audieri au participat reprezentanții autorităților locale din raioanele Cantemir, Taraclia și Cahul, dar și reprezentanți ai societății civile. 

CITEȘTE ȘI: La Cahul vor avea loc consultări publice a Strategiei de reformare a administrației publice

Proiectul Strategiei reprezintă viziunea Guvernului privind transformarea administrației publice centrale și locale, în contextul aderării la Uniunea Europeană și noilor realități socio-economice.  

Documentul prezintă un set de politici publice unitar, coerent și cuprinzător care descrie viziunea, scopul, obiectivele, acțiunile și resursele necesare pentru realizarea reformei până în 2030. Necesitatea de reformare complexă a administrației publice centrale și locale vine din provocarea continuă cu care se confruntă acestea, și anume: capacitatea administrativă limitată, generată de atractivitatea limitată, de sistemul de salarizare fragmentat și incoerent, de limitările sistemului de recrutare, promovare, evaluare al funcției publice.

Proiectul Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030 este disponibil pentru consultări publice pe portalul www.particip.gov.md, la următorul link: https://bit.ly/3jt5YMB

Până la 17 februarie, Cancelaria de Stat va sistematiza toate propunerile de modificare a noii strategii pentru elaborarea documentului final propus spre aprobare în ședință de Guvern. 

Articole similare