Publică un anunț
piatasud.md

Ion Munteanu – noul procuror general al Republicii Moldova. Vezi primele declarații

Ion Munteanu – noul procuror general al Republicii Moldova. Vezi primele declarații

Ceremonia solemnă de numire în funcție a procurorului general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a avut loc astăzi, la sediul instituţiei pe care o va conduce. Noul procuror general a fost prezentat de şefa statului Maia Sandu şi Dumitru Obadă, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP),  transmite MOLDPRES.

Ceremonia a inclus depunerea jurământului de către procurorul general. „Aveţi o misiune complicată de a asigura o procuratură funcţională, iar reformele să se facă mai bine, mai repede. Şi eu, şi cetăţenii, aşteptăm să se facă dreptate, iar cei care au comis acte de corupţie – să fie sancţionaţi. În procuratură trebuie să avem oameni oneşti care lucrează pentru Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu după ce Ion Munteanu a depus jurământul.

La rândul său, Dumitru Obadă a dat asigurări că CSP va fi alături de noul procuror general. „Rămânem ancoraţi valorilor inerente statului de drept, precum şi drepturilor omului într-un stat cu o procuratură corectă”, a afirmat preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor.

„Vin cu un mesaj către procurori să ne consolidăm, să livrăm la maximum, pentru a asigura continuitatea investigaţiilor pe care le avem. Timp de pierdut nu este, trebuie să fim eficienţi pentru o Moldovă Europeană”, a declarat noul procuror general, Ion Munteanu.

Joi, 30 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să propună șefului statului candidatura lui Ion Munteanu pentru funcția de procuror general, după ce acesta a câștigat concursul.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat în 2021, iar în 2023 a fost eliberat din funcție. În urma decretului semnat de Președintele Republicii Moldova pe 26 septembrie 2023, funcția de procuror general a devenit vacantă. Ulterior interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Articole similare