Publică un anunț
piatasud.md

Ion Roșca – calea de la polițist la detectiv particular //Interviu

Ion Roșca – calea de la polițist la detectiv particular //Interviu

Pensia pentru un colaborator de poliție vine la o vârstă nu foarte înaintată, ceea ce îi face pe „tinerii” pensionari să-și reprofileze activitatea. Unii alegă să revină la serviciu și să-și continue activitatea de polițist, alții încearcă să dezvolte afaceri proprii, sau se angajează în sectorul real al economiei.

Ion Roșca este unul dintre pensionarii MAI. După 25 de ani de lucru în cadrul IP Cahul, dintre care 13 ani în funcție de șef-adjunct al inspectoratului, în anul 2016 s-a pensionat. Chiar dacă a avut multe propuneri de a reveni în serviciu, domnul Ion a decis să dezvolte o proprie afacere.

După 4 ani de la plecarea din structurile de forță, revine la activitatea pe care a desfășurat-o practic toată viața, doar că sub o altă formă.    

– Mulți polițiști care se pensionează, revin înapoi, avem foarte multe exemple chiar în cadrul IP Cahul. Nu ați fost tentat să reveniți?

– Am avut foarte multe oferte, foarte multe propuneri. Am dedicat 25 de ani poliției , am vrut să schimb ceva în viața mea, să fac lucruri noi. O persoana lucrând atâția ani într-o funcție anumita, după o perioadă nu este atât de eficientă în activitate, de aceia am decis să mă ocup cu alt ceva, mult mai interesant.

– Care e diferența dintre munca pentru „stat” și businessul privat?

– Este o responsabilitate mare atât în activitatea poliției cât și a face un business. Nu este atât de ușor, în 4 ani am făcut un business bun, care la ziua de azi este ok, dar am văzut ca nu este pentru mine businessul pentru că am activat atâția ani în structurile drept, și cred ca o să mă regăsesc în activitatea dată mai bine.

– Ce înseamnă detectiv particular, cu ce e ocupă?

– Este o profesie de libera practică. Prestează serviciile de investigație în bază de contract dintre client și detectiv. Am 3 principii de baza care le-am asumat: asigurarea și păstrarea secretului investigației, efectuarea tuturor investigațiilor în conformitate cu legislația și furnizarea informației exacte și reale către client. Ceea ce tine de serviciile care sunt acordate de un detectiv particular este vorba de consultații juridice de orice gen, identificarea martorilor în procese, identificarea autorilor scrisorilor anonime, căutarea persoanelor dispărute, căutarea bunurilor dispărute sau sustrase, colectarea de probe în cauze civile, contravenționale și penale etc.  În activitate sunt cu mult mai multe sarcini.

– Tot ce ține de persoanele fizice poate să se ocupe poliția. De ce are nevoie un cetățean de serviciile unui detectiv particular?

– Nimeni nu impune persoana să se adreseze la poliție sau să se adreseze la un detectiv particular. Detectivul particular are dreptul de a acumula probe care mai apoi urmează a fi transmise organelor de drept, si ele sunt considerate ca probe în proces.  Foarte multe persoane își caută dreptate, răspuns la întrebările care îi macină, prin multe instanțe nu găsesc răspuns la întrebările sale. Oamenii sunt dispuși să încheie contracte, inclusiv cu detectivii particulari ca să găsească totuși acele răspunsuri, inclusiv în termeni mult mai restrânși.

– De cât timp practicați această profesie?

– Activez din luna mai. Cetățenii orașului și raionului sunt foarte interesați, sunt predispuși la diferite consultații, întrebări. Într-o lună de activate am în gestiune 3 contracte. Un contract a fost realizat cu succes., nu este simplu, este greu, dar până la urmă scopul meu este ca toții cetățenii din orașul și raionul Cahul sa afle răspuns la întrebările care îi frământă.

– Foștii colegi din poliție cum au reacționat când au aflat despre noua activate?

– Practic toate persoanele care mă cunosc au rămas cu plăcut surprinși de faptul că am inițiat așa o activitate. Nimeni nu s-a gândit că o să merg pe această cale, dar au rămas plăcut surprinși. Activitatea detectivului particular depinde foarte mult de colaborarea cu persoanele în teritoriu. Fără o conlucrare sănătoasă – succesele o să lase de dorit.

– Cei care intră în oficiul vostru, ce probleme abordează?

– Problemele sunt de diferit gen, cu care m-am întâlnit până acum: scrisori anonime, pe unii îi interesează comportamentul altor persoane, relația cu debitorii. Oamenii nu-și pot zeci de ani sa-și întoarcă datoriile oficiale prevăzute prin hotărârea instanțelor de judecată, nu-i găsesc, nu au ce pune sub sechestru. Cazuri sunt foarte multe, diferite, și foarte complicate. Am parte de niște contracte foarte complicate, care sunt greu de realizat, nu poți să le realizezi timp de 1 zi  sau 2, e nevoie de luni de realizare. Sper eu că cu multă muncă, dăruire de sine, vom face față la aceste momente.

Pentru conformitate,
V. Hotnogu
 

Author: ziuadeazi.md