Publică un anunț
piatasud.md

Iurie Cebotari: Dacă ai un proiect care îți aduce 30-40 mln. gratis…trebuie să lupți pentru obținerea acestui proiect

Iurie Cebotari: Dacă ai un proiect care îți aduce 30-40 mln. gratis…trebuie să lupți pentru obținerea acestui proiect

În municipiul Cahul câteva proiecte par să bată pasul pe loc, unul chiar fiind pus sub semnul întrebării dacă se va mai realiza. Despre ce anume merge vorba, ne-a vorbit în cadrul emisiunii inDIRECT din 16 iunie 2021, Iurie Cebotari- consilier municipal. 

„Aceste lucrări vor fi pornite în urma contractării anumitor proiecte internaționale, cu susținere, cu componenta de grant” afirmă Iurie Cebotari.

La ședința Consiliului Municipal Cahul de la începutului lui iunie a fost aprobată partea de cofinanțare din partea mun. Cahul pentru proiectul privind reabilitarea străzii Griviței, str. Dunării și str. Nufărul Alb. Este un proiect ce se ridică la 70 mln lei, o bună parte din finanțare fiind obținută prin grant european.

„Dacă ai un proiect care îți aduce 30-40 mln gratis…trebuie să lupți pentru obținerea acestui proiect. Și dacă este nevoie să aștepți o perioadă sau să parcurgi o anumită cale pentru a obține acești bani nu avem decât să o facem. Putem doar să rugăm cetățenii noștri să aibă un pic de răbdare” menționează Iurie Cebotari.

Una din cele mai mari probleme ține de plombarea gropilor pe străzile din mun. Cahul. Conform noilor standarde europene, de la 1 ianuarie 2021 este introdusă o nouă tehnologie de mixtură asfaltică, motiv pentru care o perioadă de timp nu au fost efectuate lucrări de reparație a drumurilor.

„Nu au fost certificate aceste amestecuri, inclusiv și fabricile care pot fi certificate pentru producerea acestor amestecuri. Așteptăm și schimbări la nivel de republică, poate vom avea și un sprijin din partea guvernului nou format” susține Iurie Cebotari.

Un proiect sub semnul întrebării ține de raparația grădinițelor din mun. Cahul. Mai exact, reparația acoperișurilor și a fațadelor. Cândva s-a discutat despre accesarea unui credit în acest sens. Valoarea proiectelor fiind estimată la apr. 30 mln lei.

„Urmează să se mai regândească un pic bugetul, din cauză că au apărut mai multe proiecte pe ordinea de zi. Urmează să fie menținută o balanță între mai multe proiecte care sunt de un cost foarte mare” spune Iurie Cebotari.

La balanță sunt puse mai multe proiecte, de aceea nu este vreo garanție că creditul va fi accesat anume pentru grădinițe.

„Să spui că nu se face nimic, eu cred că nu este corect cel puțin, deoarece până acum au fost foarte multe eforturi făcute pentru a face posibilă o schimbare fundamentală” susține Iurie Cebotari.

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare