La 60 km de Cahul va fi construit un aeroport
Guvernul României va investi între 80 și 100 de milioane de euro pentru construcția unui aeroport în județul Galați.
Potrivit Gazetagalațiului.ro,proiectul de anvergură, pentru care Consiliul Județean a realizat două studii, de trafic și de oportunitate, va fi finanțat din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), a anunțat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a vizitat amplasamentul propus pentru viitorul aeroport (o suprafață de 150 de hectare, la granița comunelor Braniștea, Smârdan și Schela).
„Este un proiect fezabil pentru fondurile de dezvoltare și de investiții. Avem Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Se va face o modificare legislativă ca să poată fi introduse și aeroporturile. Deci, acest aeroport va putea fi finanțat prin Fondul de Dezvoltare. Dumneavoastră trebuie să demarați studiul de fezabilitate și ulterior să demarați proiectarea și execuția. Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni, vom introduce modificările în ședința de Guvern”, a spus ministrul Transporturilor în discuția cu președintele Consiliului Județean.
Potrivit șefului CJ Galaţi – instituţie care a realizat deja un studiu de trafic şi unul de oportunitate – aeroportul ar putea avea 800.000 de potenţiali călători pe an, putând ajunge în câţiva ani al treilea aeroport, ca trafic, după Cluj şi Bucureşti. Potrivit ministrului Răzvan Cuc, un aeroport la Galaţi ar putea avea un trafic de călători chiar şi mai mare în contextul marilor proiecte de infrastructură, precum drumul expres care ne va lega de Focşani, podul peste Dunăre și nu numai.
„Consiliul Județean a făcut un studiu de oportunitate și un studiu de trafic, iar rezultatele arată cam așa: aici este cel mai bun loc pentru că este aproape de calea ferată, avem 18 km până la transportul pe apă și, bineînțeles, suntem aproape de centura mare a Galațiului. Până la Brăila sunt 25 km, până la Vrancea sunt 60 de km, până la Vaslui sunt 80 de km, pe o arie de 150 de km sunt 3,9 milioane de locuitori, de aceea este oportun. Din studiu a reieșit că zona are circa 800.000 de călători pe an: agenții economici care transportă persoane de la Galați la București și înapoi, persoane care merg la aeroport. Șantierul Naval Damen are peste 7.000 de călătorii pe an la aeroport, Navrom are peste 4.000 de călătorii, Universitatea Dunărea de Jos – peste 14.000. Din calcule a reieșit că aeroportul din Galați este de nivelul Iașului și al Timișoarei. În câțiva ani poate să ajungă al treilea aeroport al țării, după București și Cluj”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Fotea.
Ministrul a fost însoțit de europarlamentarul Dan Nica, președintele Consiliului Județean – Costel Fotea, primarul municipiului Galați – Ionuț Pucheanu, reprezentanți ai CNAIR, parlamentarii Florin Popa, Nicolae Marin, Daniel Butunoi, dar nu numai.