Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul a avut loc conferința „Comunități împuternicite să prevină violența față de copii”

La Cahul a avut loc conferința „Comunități împuternicite să prevină violența față de copii”

La data de 12 mai în municipiul Cahul s-a desfășurat Conferința „Comunități împuternicite să prevină violența față de copii”,  organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu UNICEF-Moldova și UN Women. 

Conferința a întrunit experți, practicieni, reprezentanți ai autorităților, parteneri de implementare ce au împărtășit practicile bune și rezultatele obținute în municipiul Cahul ca urmare a implementării proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, contribuind astfel la efortul comun în prevenirea şi combaterea violenței față de copii atât în municipiul Cahul, cât și în întreaga țară.

12 mai 2022, conferința „Comunități împuternicite să prevină violența față de copii”
Valeriu Baban, șeful Direcției Generale Învățământ Cahul

‘’Participăm la evaluarea proiectului în care au fost implicate 10 instituții de învățământ din raionul Cahul și 30 de grădinițe. Vreau să mulțumesc finanțatorilor că au selectat raionul nostru pentru implementarea acestui proiect. Un proiect benefic și foarte util’’, a menționat Valeriu Baban, șeful Direcției Generale Învățământ Cahul.

Daniela SÎMBOTEANU, președinta CNPAC

‘’Proiectul ne-a permis nouă ca și organizație să împărtășim cele mai bune practici și experiența pe care am acumulat-o în domeniul prevenirii abuzului asupra copilului și a violenței în bază de gen. Prin dezvoltarea de capacități a instituțiilor de învățământ, a copiilor, a părinților am contribuit la diminuarea fenomenului de violență și la prevenirea acestuia’’, a declarat președinta CNPAC, Daniela SÎMBOTEANU.

Maha DAMAJ, Reprezentantă de țară UNICEF Moldova

‘’Suntem foarte mândri să fim astăzi în Cahul la încheierea acestui proiect ca parte „Promovarea egalității de gen în Cahul și Ungheni”, proiectul EVA care include protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv violența sexuală. Acest proiect este unul cheie, deoarece a vizat părinții, școlile, adolescenții și copiii care au devenit adevărați parteneri în prevenirea și răspunsul la violența împotriva copiilor. Un sistem de protecție veritabil pentru copii există numai atunci când toate componentele lui lucrează împreună. Este important să fie îmbunătățite toate segmentele sistemului în: educație, sănătate, organele de drept, serviciile sociale în componența sistemului de protecție a copilului. Experiența de aici din Cahul a fost remarcabilă și bunele practici implementate și documentate pot servi drept model de inspirație pentru celelalte raioane din Republica Moldova. Astfel, vom reuși să avem cu adevărat o țară în care violența împotriva copiilor este, practic, eradiată’’, a menționat Maha DAMAJ, Reprezentantă de țară UNICEF Moldova.

Elena Gîrneț, directoarea Liceului Teoretic ‘’ Mihai Eminescu’’ din satul Slobozia Mare

”Suntem unul din fericiții beneficiari care am fost selectați și am implementat cu succes politica de protecție a copilului la nivel instituțional. Nu este doar un proiect educațional a devenit un document normativ, ajustat la nevoile, necesitățile, problemele și riscurile instituției noastre. Acest proiect a mobilizat un grup de lucru comun constituit din cadre didactice, elevi și părinți care s-au focusat pe problemele importante care pot atrage după ele riscurile și elevi în situații de risc”, ne-a comunicat Elena Gîrneț, directoarea Liceului Teoretic ‘’ Mihai Eminescu’’ din satul Slobozia Mare.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Articole similare