Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul a fost prezentat raportul de monitorizare a achizițiilor publice la cele mai mari 2 instituții medicale din raion

La Cahul a fost prezentat raportul de monitorizare a achizițiilor publice la cele mai mari 2 instituții medicale din raion

La 20 martie 2024, în Cahul a fost prezentat Raportul de monitorizare a achizițiilor publice: Instituția Medico-Sanitară Publică „Spitalul Raional Cahul” și Instituția Medico-Sanitară Publică „Centrul de Sănătate Cahul”.

„Discutarea subiectului achizițiilor publice poate duce la o mai bună administrare a resurselor publice, transparent și eficiența acestora. Achizițiile publice cu atic mai importante sunt supuse si anumitor riscuri si vulnerabilități. Noi ne-am propus ca si scop sa vedem ce se întîmplă în citez sectoare care sunt cele mai supuse riscurilor. Sănătate, educație, și produsele alimentare ce țin de siguranța alimentelor. Identificăm problemele, riscuri pentru a le discuta, să venim cu anumite recomandări și să vedem cu ce putem să le rezolvăm. Un șir de probleme se poate de rezolvat la nivel local, dar sunt un șir de probleme care țin de sistem, de cadrul legal” a declarat la începutul evenimentului Viorel Pîrvan, directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)

Potrivit Raportului, se constată un nivel mediu de transparență al achizițiilor publice efectuate direct de către cele două instituții monitorizate.

Raportul a fost prezentat de Mihai Cucereanu, directorul Centrului CONTACT-Cahul, autorul raportului. 

„În cadrul proiectului ne-am asumat o mare responsabilitatea de a monitoriza achizițiile publice din două instituții din domeniu sănătății, Spitalul Raional Cahul și Centrul de Sănătate Cahul”  a menționat Mihai Cucereanu 

La eveniment au participat specialiștii din domeniul achizițiilor publice instituțiilor vizate, a Primăriei și Consiliului raional Cahul și reprezentanții societății civile din raionul Cahul. 

S-a discutat despre modul în care au loc achizițiile medicamentelor, proceduri desfășurate de autoritatea specializată națională. 

„Este pentru prima data cine societatea civilă a făcut o evaluare a achizițiilor acestor 2 instituții. Eu cred ca societatea civilă trebuie sa fie mai activă, noi nu am înaintat propuneri pentru a participa în cadrul grupurilor de lucru cu vot consultativ, asta ține de viitor și poate fi făcut. Astfel de propuneri au fost înaintate către Consiliul raional și Primăria Cahul” a specificat Vladimir Lîsenco, reprezentantul Consiliului raional pentru participare. 

În cadrul discuțiilor s-a specificat că o importanță sporită trebuie atrasă achiziționării produselor alimentare, iar la întocmirea caietelor de sarcini să se pună accent pe criterii de calitate, inclusiv să fie respectate standardele naționale de calitate. 

Studiul integral poate fi accesat aici

Acest raport a fost elaborat cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Partener al proiectului este Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției care implementează proiectul “Sensibilizarea publicului și dezvoltarea de soluții digitale pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției”.

Articole similare