Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul au fost prezentate rezultatele implicării APL în combaterea violenței împotriva copiilor

La Cahul au fost prezentate rezultatele implicării APL în combaterea violenței împotriva copiilor

Ieri, la Consiliul Raional Cahul mai mulți ambasadori au fost in vizită pentru a evalua rezultatele proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul a avut drept scop promovarea egalității de gen și combaterea violenței domestice împotriva copiilor și femeilor în 24 de comunități din aceste raioane.

La eveniment, s-a discutat cu partenerii și membrii echipelor multidisciplinare din mun. Cahul, Pelinei și Văleni. Aceste discuții au vizat experiența acumulată, provocările întâmpinate și împărtășirea bunelor practici în ceea ce privește un răspuns rapid și coordonat în situațiile de abuz și violență îndreptate împotriva copiilor.

Astfel, pe parcursul a trei ani, în timpul implementării proiectului, s-au produs îmbunătățiri în cunoașterea legislației privind violența în familie, violența asupra copiilor și instrucțiunilor sectoriale; în cunoașterea și înțelegerea atribuțiilor funcționale în cadrul echipei și, drept urmare, o intervenție corectă în cazurile de violență a copiilor și în colectarea datelor.

De asemenea, s-a îmbunătățit colaborarea membrilor EMD (Echipa Multidisciplinară) în cazurile de violență în familie datorită instruirilor, a fost consolidată echipa multidisciplinară, iar implicarea în activități de prevenire a violenței față de copiii în familie și în comunitate a crescut.

Totodată a crescut numărul copiilor care apelează la 112, Telefonul Copilului etc. în situațiile de violență în familie, atunci când sunt martori sau victime ale violenței, iar specialiștii din diverse instituții ale comunității (grădiniță, școală) au învățat să identifice semnele de violență a copiilor și să le semnaleze EMD.

Amintim că violența față de copii, violența în familie rămâne un fenomen larg răspândit în Republica Moldova, iar anual peste zece mii de copii sunt expuși riscului de exploatare, abuz sau neglijare. În jur de 1.000 de copii sunt victime ale diferitelor forme de violență, inclusiv violența de gen.

Articole similare