Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul va fi deschis un Centru primar de acordare a asistenței în cazul accidentelor vasculare (AVC)

La Cahul va fi deschis un Centru primar de acordare a asistenței în cazul accidentelor vasculare (AVC)
© sursa: ministerul sănătății

Începând cu 15 iulie, spitalele raionale din Florești și Cahul vor oferi asistență medicală specializată în caz de accident vascular cerebral (AVC) pentru aproape 100 de mii de locuitori.

Marți, 9 iulie, Ministerul Sănătății a inaugurat centrul primar de AVC de la Florești, unde au fost investiți 15 milioane de lei. În cadrul evenimentului, Ion Prisăcaru, secretar de stat a Ministerului Sănătății a declarat:

„Chiar astăzi doamna ministră, Ana Nemerenco a semnat ordinul privind instituirea centrului AVC în spitalul raional Florești, cu începerea activității de la 15 iulie. Totodată, și la Cahul, adică încă două centre primare de AVC care vor începe funcționarea. „

Potrivit Ministerului Sănătății, centrul va fi dotat cu echipamente medicale moderne, indispensabile pentru stabilirea rapidă și cu precizie a diagnosticului de accident vascular cerebral, precum: tomograf computerizat, aparat de radiografie digitală, pat medical stroke și telestroke cart.

Acestea sunt al cincilea și al șaselea centru primar de AVC din cele 11 promise de autorități. Până acum, au fost deschise centre primare de AVC la Bălți, Hâncești, Căușeni și Soroca.

Pacienții care prezintă semne de AVC vor primi primul ajutor în aceste centre primare, unde personalul medical este ghidat de la distanță de echipa de la Institutul de Medicină Urgentă. În cazul în care pacientul nu răspunde la tratament, acesta este transportat pentru operație fie la Institutul de Medicină Urgentă, fie la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău.

Anual, 12.000 de persoane suportă un AVC, înregistrându-se o creștere a numărului de decese provocate de această afecțiune.

Articole similare