Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul va fi dezvoltat serviciul de asistență și consiliere pentru victimele violenței în bază de gen și violenței în familie

La Cahul va fi dezvoltat  serviciul de asistență și consiliere pentru victimele violenței în bază de gen și violenței în familie
© sursa foto: egalitatedegen.md

 Astăzi a avut loc lansarea proiectului „Consolidarea acțiunii de gen în raioanele Cahul și Ungheni susținut de UN Women” implementat de A.O ”Artemida” din Drochia pentru dezvoltarea serviciului de asistență și consiliere pentru victimele violenței în bază de gen și violenței în familie (asistență victimelor violenței) în raioanele Cahul și Ungheni. 

Serviciul de asistență și consiliere va fi dezvoltat până în luna decembrie a anului curent, cu un buget de 2,823,885.15 lei.   

Astfel, în jur de 50 de femei și fete (25 de femei și fete din raionul Cahul și 25 de femei și fete din raionul Ungheni) vor beneficia de servicii specializate de consiliere psihologică și juridică, consiliere psihosocială, acces la informații în situații de criză, și servicii juridice pentru fetele și femeile afectate de violență pe bază de gen.

Simion Sîrbu, gazda evenimentului și coordonator proiect, Director Executiv A.O  „Artemida” și-a arătat sprijinul pentru înființarea acestui serviciu: „Este crucială apariția unui astfel de serviciu atât la nivel local, cât și la nivel de țară. Vom depune toată expertiza și efortul pentru creșterea accesului la servicii multidisciplinare esențiale coordonate pentru prevenirea și combaterea violenței în bază de gen și violenței în familie în raioanele Cahul și Ungheni dezvoltând un program cuprinzător de mentorat, consolidare a capacităților, schimb de experiență prin vizite de studiu și sesiuni comune de co-creare, dar și întâlniri tematice. Mulțumesc partenerilor, dar și Uniunii Europene pentru deschidere și suport”.

Dominika Stojanoska, Reprezentanta de Țară UN Women Moldova a reiterat importanța consolidării capacităților ONG care prestează servicii de consiliere psiho-socială și de asistență juridică pentru victimele violenței în baza de gen din raioanele Cahul și Ungheni: „Acest model de prestare servicii este unul complex și cuprinzător în care este oferită asistență atât supraviețuitoarelor violenței în familie atât și abuzatorilor familiari. Este un exemplu bun de urmat care nu exclude și alte posibilități de ajustare sau modificare în funcție de prevederile legislației sau prevederile Convenției de la Istanbul. Ne-am dorit să dezvoltăm acest proiect pentru formarea unui parteneriat, a unui schimb de bune practici între organizațiile date pentru ca astfel să se asigure o cooperare și respectiv, un răspuns mai eficace la cazurile de violență în familie”

Uniunea Europeană susține și apreciază eforturile depuse la nivel local pentru oferirea serviciilor calitative victimelor violenței în bază de gen și violenței în familie. În acest sens, Victoria Neaga, Manageră de proiect în cadrul Uniunii Europene a subliniat că: „În proiectul EVA avem câteva vizite de studiu în țările Uniunii Europene de la care avem așteptări mari, și mai ales, să preluăm bune practici europene și să le implementăm și aici, în Republica Moldova”. 

Potrivit unui studiu recent „Analiza funcționalității echipelor multidisciplinare din Cahul și Ungheni”, la nivel local, femeilor care au supraviețuit violenței în familie nu li se asigură întotdeauna serviciile necesare, din cauza numărului limitat de prestatori de servicii pentru prevenirea violenței în bază de gen și a violenței în familie la nivel local (un centru la Ungheni și două centre la Cahul). Astfel,  serviciile oferite de centrele existente din Ungheni și Cahul, precum ajutor social, sprijin psihologic, consiliere/asistență juridică, cazare, îngrijire medicală, sunt cel mai adesea necesare femeilor care au supraviețuit violenței, dar nu sunt întotdeauna furnizate din cauza capacității insuficiente a acestor centre pentru a ajuta victimele violenței. 

Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova. 

Articole similare