Publică un anunț
piatasud.md

La Comrat se va deschide un Centru de excelență în IT

La Comrat se va deschide un Centru de excelență în IT

Un Centru de excelență în tehnologii informaționale (IT) după modelul Tekwill din Chișinău va fi creat la Comrat. Acțiunea face parte din angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, transmite MOLDPRES.

Potrivit unui Memorandum de Înțelegere între Comitetului executiv al UTA Găgăuzia și TEKWILL, în regiune vor fi operate mai multe investiții în educație și pregătirea forței de muncă locală în domeniul TIC, încurajarea afacerilor bazate pe inovații, stimularea competitivității în mediul de business local, precum și crearea unui centru de excelență în IT.

„Guvernul SUA, prin intermediul USAID, susține dezvoltarea sectorului IT din Moldova din 2005, îmbunătățind competitivitatea economiei Moldovei, promovând transparența și îmbunătățind guvernanța. La Comrat, asistăm la nașterea unui alt parteneriat promițător – de data aceasta cu Invest Gagauzia – cu scopul de a crea un centru de excelență Tekwill. SUA este un partener dedicat al Republicii Moldova. În ultimii treizeci de ani, ne-am construit relația pe baza intereselor comune și a aspirațiilor reciproce”, a declarat Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

La rândul său, Anna Lyberg, ambasadorul Suediei în ţara noastră, a relevat că „evoluția TEKWILL este o poveste de succes, iar extinderea sa are loc datorită unui angajament puternic al oamenilor din UTA Găgăuzia, care cu siguranță schimbă și modelează viitorul țării”. „Suedia este recunoscătoare parteneriatului cu USAID și ATIC, unde prin intermediul TEKWILL susținem domeniul TIC, digitalizarea și inovarea. TEKWILL este o inițiativă impresionantă și importantă în avansarea către atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a spus Anna Lyberg.

Centrul de Excelență TIC va fi amplasat la Universitatea de Stat din Comrat și urmează să-și deschidă ușile pentru publicul larg în toamna anului curent. În cadrul acestuia vor fi organizate mai multe evenimente în scopul încurajării utilizării tehnologiilor, programe pentru antreprenori, programe educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat. Investițiile în dotarea Centrului de excelență în IT vor fi realizate prin intermediul proiectului TEKWILL, iar autoritățile găgăuze și-au luat angajamentul să construiască și să renoveze centrul din surse proprii.

Primii beneficiari ai proiectelor TEKWILL din regiunea găgăuză vor fi elevii și profesorii din învățământul general. Din 1 septembrie, ei vor studia disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 37 de școli din regiune vor fi conectate la rețeaua națională și vor învăța în cadrul orelor opționale 6 cursuri digitale pe platforma tekwill.online.

Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21.

Articole similare