Subscribe la telegramul nostru
Telegram

La iarnă, prețul la gaz și energie electrică mai mic cu 35%

La iarnă, prețul la gaz și energie electrică mai mic cu 35%

Republica Moldova intră în sezonul de încălzire fiind asigurată cu gaz pentru întreaga iarnă și cu un contract pe termen lung pentru livrarea energiei electrice, iar prețul pentru gazele naturale va fi cu 35% mai mic, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni la TVR MOLDOVA, transmite anticorupție.md El a subliniat că situația din acest an este incomparabil mai bună pentru consumatori, iar Republica Moldova nu mai este vulnerabilă la șantaj.

Potrivit ministrului, rezervele de gaze au fost făcute pentru un consum mai mare, însă temperaturile înalte din această toamnă au dus la unele economii a rezervelor de gaze.

„Să vedem cum va fi și iarna, dar eu cred că noi avem deja rezerve suficiente pentru a trece practic de toată perioada rece. Chiar dacă va fi nevoie, vom mai procura gaze pe piața internațională și sunt absolut singur că noi vom reuși să le procurăm la prețuri competitive, la prețuri care să nu pună presiune pe consumator”, a apreciat Victor Parlicov. 

Ministrul Energiei promite că iarna următoare nu se va repeta situația când oamenii au trebuit să economisească din greu pentru a achita facturile pentru încălzire, ba chiar prețul la gaz și la energie electrică pentru consumatori vor fi cu 35% mai joase. 

„Eu pot să promit consumatoarelor că pe această iarnă, indiferent de ce se va întâmpla pe piețele internaționale, consumatorii nu vor fi afectați, nu vor avea de plătit mai mult. Asta este cert. Ceea ce pot promite, la fel, este că prețurile care le avem în această iarnă nu doar că nu vor crește, dar sunt cu vreo 35% mai joase decât iarna precedentă”, a subliniat el.

Totodată, ministrul Parlicov a menționat și acțiunile Guvernului, și ajutorul partenerilor, acordat pentru a oferi suport în iarna trecută, care a fost cea mai grea pentru consumatori.

„Consumatorii vulnerabili în continuare și în acest an vor primi compensații. Respectiv, eu pentru consumatorii din Republica Moldova văd numai lucruri pozitive față de ceea ce am avut până acum”, a adăugat el.

Totodată, potrivit ministrului Energiei, perspectiva de dezvoltare pentru Republica Moldova este asigurarea eficienței energetice, ceea ce va permite reducerea esențială a consumului de energie, dar și dependența de importuri de surse energetice de orice fel.

Articole similare