Publică un anunț
piatasud.md

La mulți ani Cahul! Astăzi orașul nostru împlinește 519 ani de la prima atestare

La mulți ani Cahul! Astăzi orașul nostru împlinește 519 ani de la prima atestare

Pe 2 iulie este serbată prima atestare documentară a mun. Cahul când într-un document eliberat oficial de cancelaria domnească, (2 iulie 1502) este menționată localitatea cu numele Șcheia. 

Mai târziu localitatea își schimbă denumirea în Frumoasa, iar prin decretul țarului Rusiei Nicolai I din 18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraș și reședință de județ cu numele Cahul, în cinstea biruinței asupra turcilor din 21 iulie 1770.

În anii 1840-1845 orașul Cahul și-a schimbat întrucâtva înfățișarea, căpătând trăsături caracteristice unui centru de județ. Numărul populației a ajuns la 6115 de locuitori. Orașul avea trei ateliere de olărit, unul de dubit piei și două cămătării, zeci de mori de vânt, o școală lancasteriană, unde erau primiți copii de orice credință religioasă, și o școală primară pe lângă biserică, în care învățau 46 de băieți. În 1850 a fost construită Catedrala Arhanghelii Mihail și Gavriil, pe locul vechii biserici de lemn, ridicată în 1785.

În 1857 în Cahul a lucrat câteva luni ca judecător clasicul culturii românești, savantul cu renume mondial – Bogdan Petriceicu Hașdeu. Îndrăgind acest plai, va scrie mai târziu despre locul acesta, despre râul Prut și orașul Cahul, admirând vitejia și înțelepciunea localnicilor. În același an a sosit la Cahul pentru câteva zile istoricul și lingvistul român Mihail Kogălniceanu.

În 1902 populațiunea orașului era de 7.900 persoane, inclusiv: 3.700 evrei, 2.850 români, restul bulgari, greci și armeni.

În perioada interbelică la Cahul sistemul sanitar includea 4 spitale de stat și 18 dispensare.

În perioada postbelică orașul Cahul devine principalul centru economic și cultural de sudul Moldovei. S-au construit fabricile de conserve, bere unt și brânzeturi, de furaje combinate, de piese de beton armat, de stufit.

Astăzi, Ziua orașului v-a fi marcată printr-un concert susținut de Maestrul Eugen Doga, Paula Seling, Stela Botez, Maria Sarabaș și Ioana Căpraru.  

Articole similare