Publică un anunț
piatasud.md

Laboratoare Digitale pentru 6 școli din Cahul pentru studierea profesiilor viitorului! Află în ce instituții de învățământ vor fi create

Laboratoare Digitale pentru 6 școli din Cahul pentru studierea profesiilor viitorului! Află în ce instituții de învățământ vor fi create

Cu ocazia Zilei Europei, proiectul „Tekwill în fiecare școală” a anunțat care sunt școlile din sudul țării care vor fi beneficiare ale inițiativei „Laboratoare Digitale”.

Astfel, în incinta celor 9 instituții de învățământ din țară vor fi create spații de învățare și predare special amenajate, dotate cu echipamente digitale de ultimă generație pentru a studia profesiile viitorului.

Școlile din regiunea de sud a țării au fost selectate după ce și-au depus dosarele în cadrul inițiativei organizată de către proiectul „Tekwill în fiecare școală”, dezvoltată cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), sub egida „EU4Moldova: Startup City Cahul” și cu susținerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare USAID, Suedia și UNDP Moldova.

Lista școlilor câștigătoare din sudul țării în cadrul inițiativei „Laboratoare Digitale”:

  1. Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, s. Giurgiulești, r. Cahul
  2. Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. A.I. Cuza, r. Cahul
  3. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul
  4. Liceul Teoretic „Academician Ion Bostan”, s. Brînza, r. Cahul
  5. Liceul Teoretic „Petr Rumeanțev”, mun. Cahul, r. Cahul
  6. Liceul Teoretic „D. Cantemir”, or. Cantemir, r. Cantemir
  7. Liceul Teoretic „Constantin Spătaru”, or. Leova, r. Leova
  8. Liceul Teoretic „Ivan Vazov”, or. Taraclia, r. Taraclia
  9. Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Crihana Veche, r. Cahul

Tatiana Alexeev, manageră de proiect „Tekwill în fiecare școală”: „ Proiectul „Laboratoare Digitale” vine să susțină studierea interactivă și calitativă a tehnologiilor informaționale încă de pe băncile școlii. Spațiile se vor diferenția de sălile de clasă obișnuite prin amenajarea mobilierului, tehnologiile utilizate și modalitatea de conlucrare în grup dar și lucrul individual. Laboratoarele moderne care vor fi create vor oferi mai multe oportunități și posibilități pentru ca procesul de studiere și predare să fie realizat cât mai interactiv, iar elevii să beneficieze de tehnică modernă pentru a-și dezvolta abilitățile, creativitatea și competențele.”

În 2018, disciplina „Educație Digitală” a început a fi studiată obligatoriu de către elevii claselor primare din toate instituțiile de învățământ din țară. Programul a fost lansat după semnarea unui Memorandum de înțelegere privind dezvoltarea educației digitale în învățământul general între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Asociația Națională a Companiilor TIC și proiectul Tekwill.

În primul an de implementare a proiectului, obiectul de studiu a fost predat elevilor din clasa I-a. Iar în 2019 și 2020, educația digitală a devenit disciplină obligatorie și pentru elevii claselor a II-a și, respectiv, a III-a.  

Pentru ca procesul de studiu să fie realizat la cel mai înalt nivel, iar profesiile viitorului să fie predate în conformitate cu curricula modernă, profesorii vor putea beneficia de un curs de instruire după grupe de formare pentru clasă conform manualelor existente în cadrul programului „Tekwill în fiecare școală”. Pentru a participa la sesiunile de formare, candidații trebuie să fie învățători de clasele primare (I-III) a unei școli deja conectate la programul „Tekwill în fiecare școală”.

În total, 234 de instituții de învățământ din țară care fac parte din progamul „Tekwill în fiecare școală” au avut posibilitatea de a se înscrie în cadrul inițiativei „Laboratoare Digitale”. 

Articole similare