Publică un anunț
piatasud.md

Lacul Beleu – Nivelul scăzut al apei și extragerile de petrol îi pot cauza dispariția // VIDEO

Lacul Beleu –  Nivelul scăzut al apei și extragerile de petrol îi pot cauza dispariția //  VIDEO
© foto: Alecu Renita

Din cauza scăderii nivelului apei, lacul Beleu din Slobozia Mare este amenințat de dispariție. Astăzi, apa din lac măsoară aproximativ 40 de centimetri, dar au fost ani în care apa a fost de o șchioapă, fapt ce a dezechilibrat întregul ecosistem. Și pădurile de pe teritoriul rezervației au fost afectate, transmite tv8.md.

În ultimii ani, singurele momente când nivelul apei depășește o jumătate de metru este atunci când vin viituri pe râul Prut. Una dintre ele a fost în anul 2020, atunci când nivelul apei în lacul Beleu a ajuns la trei metri. De cealaltă parte, unul dintre cei mai dezastruoși ani, care a adus dezechilibre în ecosistem, a fost anul 2015, atunci când toate cele patru canale care aduceau apa din râul Prut, pe anumite porțiuni, erau complet uscate.

Un incendiu devastator, în urmă cu câțiva ani, a mistuit peste 300 de hectare. Nu departe de lacul Beleu, se află și zăcămintele de petrol, care recent au revenit în proprietatea statului. În continuare, dreptul de exploatare îl deține o întreprindere de stat.

Vedeți mai jos un reportaj realizat de echipa TV8 despre Lacul Beleu.

Articole similare