Publică un anunț
piatasud.md

Legea cetățeniei Republicii Moldova ar putea fi modificată

Legea cetățeniei Republicii Moldova ar putea fi modificată

Procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova va fi mai sigură, după ce în legislație vor fi incluse reguli mai stricte, care urmăresc scopul de prevenire a riscurilor în adresa securității statului și a ordinii publice. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de către deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Igor Chiriac, iar prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru cetățenia Republicii Moldova, 70% dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20% – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova.

Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate.

Articole similare