Lilia Moraru: Neoficial, în raionul Cahul, fiecare a 5-a femeie este victima violenței
Direcția generală asistență socială și protecția familiei a Consiliului raional Cahul este principala structură locală care intervine în cazurile de violență în familie pentru a asigura protecția victimelor și în primul rând a copiilor.
În raionul Cahul sunt 3 servicii de care pot beneficia victimele violenței în familie: Centrul maternal, unde sunt găzduite femeile, inclusiv cu copii minori; Complexul de servicii sociale dedicat minorilor și Casele pentru copii de tip familial sau Asistența parentală profesionistă, unde ajung copii orfani sau a căror părinți au fost lipsiți de drepturile părintești. Cât de grav este fenomenul violenței în familie în raionul Cahul și care sunt soluțiile, am discutat cu Lilia Moraru, Șefa Direcției generale asistență socială a consiliului raional Cahul.
Asistentul social e prezent în caz când se constată un abuz în familie. Prevenția nu e atribuția voastră, puteți interveni pentru a avea grijă de victimele violenței în familie. Cum Consiliul raional, sau APL-urile au grijă și cum pot interveni în cazurile de violență în familie?
Violența în familie presupune și violența împotriva copiilor. Copii suferă inclusiv psihologic. Dacă începe să o bată pe mama, începe să bată și copilul și pe toți cei din jur. Grupul de risc sunt familiile unde se face abuz de băuturi alcoolice. Avem și familii cu un statu mai „mare” în societate, dar acolo nu se declară și nu o să se declare niciodată abuzul.
Când constatăm că este un abuz în familie, asistentul social merge la ei, deschide un dosar, ia la evidență familia pentru că acolo este violență. Apoi, primul și cel mai mare aspect care îl luăm în considerație este copilul.
Dacă există un pericol pentru copil, noi ne străduim ori să luăm copilul din acea familie, ori mama să o luăm din familie și să o plasăm la Centrul Maternal ca mai departe să-i oferim toate serviciile noastre.
Noi avem mame care sunt de acord să vină și să declare un abuz din partea soților, chiar și să le plasăm în cadrul Centrului Maternal. Avem cazuri că plasăm femeile în regim de urgență, și trecem apoi toate procedurile birocratice. Sunt persoane care refuză ajutorul din motiv că le este frică și spun așa: eu vin la voi, stau o lună, două, jumătate de an și trebuie să mă întorc înapoi, în gospodărie. Eu un an în urmă am fost la un schimb de experiență la Drochia, și acolo ei au Centrul regional pentru agresori și în zonă rata violenței în familie a scăzut foarte tare pentru că se lucrează cu agresorii.
Agresorul se extrage din familie?
Da, ei au și Centru maternal și Centru pentru agresori. Când acest lucru se face în paralel se îmbunătățește situația, pentru că atât timp cât noi pe moment soluționăm problema, ea nu se soluționează pe o perioadă mai îndelungată, această problemă revine și situația se repetă din nou.
Sunt beneficiare permanente a Centrului maternal?
Avem beneficiare permanente, cel mai des acestea sunt mame singuratice, mame care însuși au ieșit dintr-o familie unde mamele sale au fost victime ale violenței în familie, ele deja acceptă situația așa cum este. Sunt femei care nu acceptă să vină la centru din motivul fricii că ele trebuie să revină înapoi, nu o să le primească, o să le bată și mai tare.
Cât de frecvente sunt astfel de cazuri?
Statistica oficială nu corespunde cu cea neoficială, din păcate. Din discuțiile cu asistenții sociali din localități, fiecare a 4-a, a 5-a femeie e victima violenței din familie.
Vorbim de violența fizică?
Da, de violența psihologică nici nu mai discutăm, că asta parcă ar părea o normalitate. Abuzul fizic, uneori abuzul sexual, la noi fiecare a 4-a, a 5-a femeie este victimă. Personal cunosc un caz, vorbesc cu ea și îi spun: „Tu înțelegi că nu e normal să stai cu frică și să dormi în pod, să mergi a doua zi vânătă la serviciu?” îmi răspunde: „Doamna Lilia, am copii, am gospodărie, am fete de măritat, ce o să-mi spună satul. Doua luni nu mai bea și nu-mi mai face nimic”.
De unde se trage?
Ele nu vor să declare lucrurile astea. Ca și profilactică ar fi ca cu fiecare femeie să se discute, să i se facă o asistență psihologică, o consiliere de durată, mai ales pentru femeile din localitățile rurale, rezultate vor apărea în foarte scurt timp. Sunt persoane care nu o să dorească să conștientizeze, nu o să accepte, dar cu timpul vor conștientiza că este și un alt tip de viață. Da, e foarte greu să ajungi aici, dar nu e imposibil.
Copiii când sunt luați din familie, unde ajung?
În cazul când ambii părinți sunt violenți, consumă alcool, duc un mod de viață amoral și este situația ca noi să luăm acești copii din familie – clar că se iau. Dacă au vârsta preșcolară, noi îi ducem în familiile asistență parentală profesională (APP). Ar fi foarte bune chiar toți copiii până la vârsta de 18 ani să fie în astfel de case de tip familie sau APP. Noi îi ducem și ei cresc acolo, ceilalți cu vârsta de la 7 ani îi aducem la Complexul de Servicii Sociale. Copiilor le oferim tot pentru a le acoperi nevoile primare de care are nevoie, dar noi nu putem oferi modelul de familie, nu le putem oferi caldura sufletească.
Cât e de mare riscul ca o familie violentă să piardă copilul, să fie luat?
Noi avem mame care vin singure și lasă copilul: Luați-l că nu am ce face cu el, nu mă isprăvesc. Cazuri concrete: copilul mânca grâu, părinții erau drogați. Noi poate că uneori lăsăm copiii prea mult timp în astfel de familii, cred ca 60-70% ar trebui să-i luăm.
Dacă femeile sunt victime ale violentei în familie ce trebuie sa facă ele, din punct de vedere a unui psiholog?
În primul rând, probabil că a trebui să stea, să se gândească asupra faptului dacă ar trebui să continue. Atât timp cât ele găsesc acest model de viață (în violență n.r.) că este ceva normal, o să fie foarte greu să le ajutam. Noi, în calitate de psihologi, putem să le întindem o mână de ajutor ca să le susținem psihologic, să le punem în situația de ași alege modelele de a trăi și cum a trăi. Dar femeia singură ar trebui să înțeleagă acest lucru.
Da violatorii se reeducă?
Ar fi șanse.
Cum se poate de eliminat violența în familie?
De a le da persoanelor cât mai multe ocupație și să fie implicate în mai multe activități. Cel mai des violența în familie este acolo unde persoanele nu sunt implicate în activități care ar fi interesante și prin care ar putea să se realizeze.