Publică un anunț
piatasud.md

LILIA POSTOLACHE: „Din păcate, nu prea facem față în ziua de astăzi deoarece suntem supraîncărcați cu pacienți”

LILIA POSTOLACHE: „Din păcate, nu prea facem față în ziua de astăzi deoarece suntem supraîncărcați cu pacienți”

Situație alarmantă la Spitalul Clinic din Bălți. Acolo au fost înregistrate 10 decese în ultimele 24 de ore, un număr record de la începutul pandemiei, transmite tv6.md

Potrivit reprezentanților instituției medicale, cinci pacienți care au pierdut lupta cu boala sunt bălțeni, iar ceilalți – din alte localități de la nordul țării. Mai mult, după incidența totală de cazuri înregistrate, municipiul Bălți este plasat pe locul doi pe țară.

Cu o situație similară se confruntă și alte spitale raioanale din țară. De exemplu, pacienții din Cahul sunt redirecționați spre instituțiile care au locuri libere, iar cei din Soroca și Orhei sunt externați mai devreme decât ar trebui, dacă dinamica este pozitivă.

Municipiul Bălți este pe locul întâi în țară după rata mortalității din cauza COVID-19. Doar în ultimele 24 de ore, lupta pentru viață au pierdut-o 10 pacienți internați la spitalul clinic, cinci dintre care sunt bălțeni.

ALA CONDREA, vicedirector Spitalul Clinic Bălți: „Din 300 de pacienți cu Covid, 167 sunt locatarii municipiului Bălți, o cifră destul de alarmantă pentru municipiu, deoarece pacienții care se află în spital sunt în stare gravă și extrem de gravă. Din 167 de pacienți, 25 sunt copii, la fel, este o cifră destul de alarmantă”.

Potrivit vicedirectorului Spitalului Clinic din Bălți, toate paturile pentru pacienții cu COVID sunt ocupate. Pentru a elibera locurile, cei care se află în continuare în stare gravă, dar nu mai prezintă risc de infectare, sunt transferați în alte secții.

ALA CONDREA, vicedirector Spitalul Clinic Bălți: „Gradual se redeschid secțiile covid din cadrul spitalelor raionele, este un moment. Și alt moment este activitatea secțiilor post-covid în cadrul Spitalului Clinic Bălți, unde se transferă pacienții, după ce starea lor nu mai prezintă contageziozitate”.

Situație critică este și în Spitalul raional Cahul unde, din cauza suprasolicitării, unii pacienți sunt redirecționați prin intermediul 112 spre alte instituții medicale din țară.

LILIA POSTOLACHE, șef departament terapeutic Spitalul raional Cahul: „Din păcate, nu prea facem față. în ziua de astăzi deoarece Suntem supraîncărcați cu pacienți. În secția COVID aveam 74 de pacienți la secția de tratament și avem 6 pacienți în terapie intensivă, ceea ce depășește puterile noastre”.

La limită sunt și spitalele raionale din Orhei și Soroca. Managerii acestora spun că pacienții cu forme grave sunt duși direct la Chișinău.

VALERIU BORDIAN, vice-directorul Spitalului raional Soroca: „Dimineața erau 83 de pacienți. Astăzi din 6 suspecți 5 sunt pozitivi. În reanimare sunt 8 pacienți dintre care 7 cu Covid, 5 se află conectați la ventilatoare. Avem totul ce este necesar inclusiv cadre, însă situația este foarte încordată. Sunt foarte mulți pacienți”.

ANDREI STRATULAT, directorul Spitalului Raional Orhei: „La ora 8.00 dimineața în Spitalul Raional Orhei erau spitalizați 96 de pacienți cu Covid și 4 pacienți în secția de reanimație. Practic noi suntem la limită. Avem mult mai mulți pacienți care se spitalizează în forme grave și foarte grave”.

În ultimele zile, cifra infectărilor a crescut constant. Miercuri au fost înregistrate 1587 de cazuri și 21 de decese, cea mai tânără victimă fiind un bărbat de 38 de ani.

Articole similare