Publică un anunț
piatasud.md

Lista persoanelor din orașul și raionul Cahul căzute în cel de-al Doilea Război Mondial

Lista persoanelor din orașul și raionul Cahul căzute în cel de-al Doilea Război Mondial

Au fost publicate șapte volume a ”Cărții Memoriei” publicate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în anii 2002-2005 care conțin listele a circa 56 000 de persoane născute pe teritoriul actual al Republicii Moldova recrutați în Armata Roșie și care au căzut pe câmpul de luptă în perioada anilor 1944-1945 sau care au dispărut.

Vezi mai jos lista celor din orașul și raionul Cahul:

Listele nu sunt complete întrucât nu includ, decât foarte rar, pe cei care au luptat pe frontul de Est în anii 1941-1944, fie de partea Armatei Roșii sau în Armata Română și nu conțin date cu privire la raioanele din stânga Nistrului. Astfel, cifra de 56 000 de morți se referă doar la partea basarabeană a Republicii Moldova actuale, transmite diez.md

Volumele sunt organizate după raioane și localități, conținând numele, prenumele, patronimicul, anul de naștere, data și locul morții, precum și entitatea militară corespunzătoare (R.I., de exemplu, reprezintă abrevierea pentru regiment de infanterie, B. Ge. – batalion de geniu, Bg. Art. – brigadă de artilerie etc., lista completă a abrevierilor fiind disponibilă la sfârșitul fiecărui volum). De cele mai multe ori locul morții este indicat a fi Germania, Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, fără indicarea localității sau regiunii.

În total, împotriva Germaniei naziste și a aliaților ei au luptat circa 260 000 de moldoveni/români, ruși, ucraineni, evrei, găgăuzi, bulgari ș.a. originari din Republica Moldova, fiind decorați cu circa 250 000 de ordine și medalii pentru curajul manifestat pe câmpul de luptă în componența Armatei Roșii. Prin urmare, după aceste date, fiecare a cincea persoană originară din Republica Moldova care a luptat în Armata Roșie, a căzut pe câmpul de luptă.

Articole similare