Publică un anunț
piatasud.md

Lista produselor alimentare autohtone din rețelele comerciale din ţară va fi extinsă

Lista produselor alimentare autohtone din rețelele comerciale din ţară va fi extinsă

Lista produselor alimentare autohtone provenite din lanțul alimentar scurt expuse pe rafturile rețelelor comerciale din țară va fi extinsă. Decizia a fost luată  de oficiali ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și reprezentanți ai Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova (FIA), care s-au reunit astăzi în cadrul unei ședințe comune pentru a discuta pe acest  subiect, transmite MOLDPRES.

În urma dezbaterilor, părțile au convenit ca lista produselor autohtone expuse spre vânzare să fie extinsă și actualizată, pentru a respecta cota de raft, nu mai puțin de 50%, conform legislației în vigoare. Membrii FIA au argumentat necesitatea plasării în proporție de 51% pe raft a produselor autohtone și au solicitat completarea listei cu mai multe produse alcoolice, slab alcoolice și vinuri locale.

„După exemplul mai multor țări, considerăm că oferirea a minim 51% din lungimea lineară a raftului pentru produsele autohtone, este o acțiune în susținerea producătorilor autohtoni și va permite popularizarea consumului local”, a subliniat vicepreședintele FIA, Gokce Yanasmayan.

La rândul lor, reprezentanții MADRM au comunicat că în urma solicitărilor, au completat și actualizat lista, au coordonat-o cu Asociațiile de profil, fiind transmisă Consiliului economic pe lângă Prim-ministru, pentru a fi coordonată şi cu reprezentanții rețelelor comerciale.

„Țara are un potențial enorm pentru produsele agroalimentare și băuturi. Produsele moldovenești sunt cele mai bune, iar modificarea și actualizarea listei produselor autohtone provenite din lanțul alimentar scurt expuse pe raftul rețelelor comerciale  din țară va asigura stabilitatea producătorilor autohtoni. MADRM reiterează poziția cu privire la importanța respectării cotei de raft, nu mai puțin de 50% și suntem deschiși pentru discuții pe marginea subiectului. Salutăm și apreciem poziția FIA, de a susține producătorii din țara noastră în promovarea produselor autohtone și a consumului local”, a declarat ministrul de resort Ion Perju.

Lista completată și actualizată conține circa 338 de poziții tarifare: fructe și legume proaspete și conservate, produse lactate, ouă, miere, băcănie, carne proaspătă și procesată, produse de brutărie, produse de cofetărie, ulei, băuturi nealcoolice și alcoolice, produse congelate, sosuri etc.

Articole similare