Publică un anunț
piatasud.md

Liubovi Gangan: Imposibilul e posibil, dacă vrei. Povestea unui business lansat în plină criză care a ajuns să fie de succes

Liubovi Gangan: Imposibilul e posibil, dacă vrei. Povestea unui business lansat în plină criză care a ajuns să fie de succes

Liubovi Gangan, femeie de afaceri din Cahul, care 29 de ani în urmă a pus bazele S.A. Modernus. Ea a fost cea care a lansat afacerea în perioadă de criză și a reușit să depășească crizele ulterioare și să dezvolte una din cele mai mari rețele comerciale din sudul Moldovei.

Dna Liubovi, cum a început totul? 

Eu de fapt conform studiilor sunt economist în producție industrială, am activat 10 ani în cadrul uzinei de conserve, inițial în calitate de economist iar ulterior șef al departamentului de planificare. Cand aveam 24 de ani am fost numită în funcția de economist superior, dar era foarte greu să combin munca cu familia. Colectivul era de 1500 de persoane, săptămânal aveam deplasări. 

Ceea ce nu îmi plăcea cel mai mult era lipsa de organizare, pierderile constante pe care le suporta compania, cerințele față de mine erau din ce în ce mai mare, și chiar în ciuda eforturilor depuse de mine compania oricum nu avea un curs economic pozitiv. Atunci, soțul ma susținut să plec și eu mi-am schimbat activitatea în comerț, la un salariu de 3 ori mai mic decât la precedentul loc de muncă. În domeniul comerțului am început de la zero, economist la baza comercială a lemnului. Am studiat foarte mult și în scurt timp am fost numită în funcția de director. M-am ciocnit de aceeași problemă, nu aveam timp de familie.

Când au început reformele și demonopolizarea vânzărilor, am fost invitată de directorul Cooperativei și mi sa propus să preiau conducerea magazinului de electrocasnice ”Радиотовары” cum i se spunea pe atunci. De aici a început totul.

Primele amintiri despre ”Радиотовары” sunt: decembrie 1993, -18C, 12 angajați, un magazin pustiu fără sistem de încălzire, un set de pahare fațetate ”граненые стаканы” și un set de flaguri mici, cupoane, deficit, datorii …

Ați avut la acel moment gânduri să abandonați ideea?

Nu, niciodată, eram conștientă ca nu sunt singură dar sunt responsabilă pentru angajații mei. 

Mi-am asumat toată responsabilitatea și am început să studiez cadrul legal. Am înregistrat S.A. Modernus la data de 16 februarie 1994, ulterior am putut lua un credit cu 360% anul.

Telefoane mobile nu erau, căutam mărfuri în revista Makler, facturile se scriau de mână pe hârtie, fără numere. Mergeam după mărfuri în toată țara și în Transnistria. Simțeam că mă ajută Dumnezeu. Aveam vânzări exact înainte de data de achitare a creditului. Din prima luna am reușit să achit la timp salariile tuturor angajaților. 

De la început și până acum, în compania noastră salariile nu au fost reținute niciodată, și au fost achitate mereu integral și oficial.

Primele amintiri despre ”Радиотовары”

Dacă v-ați afla acum la început de drum, ați face ceva diferit?

Dacă aș fi știut că nu toți oamenii sunt ca mine, nu aș fi mers pe ideea de Societate pe Acțiuni. Colegii mei nu au fost pregătiți să își asume riscurile și responsabilitatea, ci aveau percepția greșită precum că a fi acționar înseamnă doar să primești dividende. Iar strategia mea era să reinvestesc orice profit și să dezvolt compania. Dacă aș fi acum la început aș fi mers pe ideea de SRL.

Care a fost reușita care vi sa întipărit cel mai mult în memorie?

Fiecare etapă a fost o reușită. Fiecare pas este un succes sau o lecție învățată – ambele sunt importante. Am început de la un magazin mic, am crescut etapă cu etapă. Pe parcurs s-au alăturat și copii și nepoții activității noastre. Acest fapt mă bucură cel mai mult. Toată familia este împreună. Sunt mândra ca chiar dacă nu am petrecut cu copii atât timp cât mi-aș fi dorit, ei au ajuns oameni de succes, inteligenți, responsabili, respectuoși. Cred că s-au dezvoltat și au crescut prin muncă, văzându-ne pe noi, pe părinți că lucrăm responsabil la fel au crescut și ele. Cred că aceasta este cea mai mare reușită a mea. 

Ce vă motivează și vă inspiră în viața profesională?

Mereu învăț și îmi plac provocările și crizele pentru că ele mă motivează să mai învăț ceva nou. Am foarte multe cărți, mereu am pe birou minim o carte. Dar totuși consider că nu e suficient să știi, contează să faci. Ce folos să știi să înoți dacă nu intri în apă.

Mă motivează familia și oamenii. Mă bucur că datorită afacerii suntem toți împreună. Iubesc oamenii și orașul, mă inspiră posibilitatea de a contribui la valorificarea potențialului a fiecărui om în parte cât și a orașului la general.

Niciodată nu ma interesat doar afacerea. Nu mi-a plăcut să lucrez de dragul lucrului doar. Nu am avut ca scop să fiu cea mai de succes sau cea mai bogată. Omul are nevoie atât de cât are nevoie. Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru tot ce am. 

Mă inspiră cel mai mult posibilitatea de a contribui la dezvoltarea orașului nostru. Nu e suficient să lucrăm doar pentru noi, cred că trebuie să ne gândim și la tot ceea ce ne înconjoară. Împreună cu echipa facem campanii de donații bătrânilor și familiilor social-vulnerabile, suntem parteneri ai Fondului pentru Tineri, asociațiilor obștești, asigurăm personalului nostru vizitele la teatru când sunt premiere, etc.

Literatură de pe biroul dnei Liubovi Gangan

„Noi nu vindem doar pentru a vinde, noi ajutăm oamenii să își acopere nevoile”

Compania noastră mereu e deschisă să instruiască studenții care pot face stagiu de practică la noi. Astfel, consider că contribuim la valorificarea potențialului tinerilor noștri care sunt viitorul nostru. Mulți dintre ei rămân la noi și activează. Mă bucur când reușesc să susțin un tânăr să rămână acasă. Mereu le explic că și la noi sunt oportunități, iar dacă este ceva ce nu ne place e în mâinile noastre să schimbăm și să contribuim la dezvoltarea țării noastre.

Timpul ne provoacă să ne schimbăm mereu, și asta ne inspiră. Mereu ne dezvoltăm în pas cu tendințele, astfel la ziua de azi avem vânzări în toată țara, în România și chiar și în Italia. Ceea ce este în Cahul e doar 45% din toată activitatea noastră. 

Sectorul vânzărilor nu a fost văzut niciodată cu ochi buni de societate, dar de fapt un manager pe vânzări ajută oamenii să îți rezolve o problemă. Mereu instruim echipa noastră că noi nu vindem doar pentru a vinde, noi ajutăm oamenii să își acopere nevoile.  

Ați menționat că în compania Dvs salariile sunt achitate la timp și oficial. Ce părere aveți despre salariile în plic?

Mereu am pus accent pe corectitudine. Eram conștientă că copii mei vor lucra împreună cu mine, și mereu mi-am pus întrebarea cum îi voi explica eu copilului meu ceea ce fac?

Copii se uită la noi și fac ceea ce văd, nu ceea ce aud. Dacă vrem copii corecți trebuie să începem de la noi, astfel încât să fim exemplu de urmat.

Țara noastră merită mai mult, dacă toate companiile noastre ar achita toate taxele și impozitele noi am fi trăit mult mai bine. Dacă ne dorim să vedem condiții bune în grădinițe, școli, instituții medicale trebuie să fim corecți.

Ceea ce îmi doresc, este ca toate aceste resurse financiare pe care le achitam să fie rațional și corect gestionate.

Ce părere aveți despre stereotipul că businessul este mai mult pentru bărbați decât pentru femei?

Cred că femeia își poate asuma să conducă o afacere, noi suntem mai pașnice, avem abilități foarte bune de negociere. Un lucru e dificil să îmbini rolurile de soție, mamă, bunică, directoare. Sunt recunoscătoare familiei mele, reușesc să le fac pe toate datorită susținerii lor.

Care sunt planurile de viitor?

Vom continua activitatea noastră, dar conform tendințelor ne vom focusa mai mult pe vânzări online. recent am lansat platforma online mshop.md. Orice produs al nostru poate fi comandat pe această platformă și livrat la cumpărător. 

Ce sfat ați da antreprenorilor?

Dacă dorește să fie antreprenor să meargă doar înainte. Imposibilul e posibil, dacă vrei.

Articole similare