Publică un anunț
piatasud.md

Locuitorii din Tulcea au primit mesaj RO-Alert: Pot cădea obiecte din spațiul aerian

Locuitorii din Tulcea au primit mesaj RO-Alert: Pot cădea obiecte din spațiul aerian
© poză simbol sursa foto: stirileprotv.ro

Locuitorii din județul Tulcea au primit un mesaj RO-Alert, care vizează localităţile de la graniţa cu Ucraina, în care erau avertizați asupra pericolului căderii de obiecte din spaţiul aerian, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, transmite digi24.ro.

Potrivit sursei citate, localităţile în care a fost transmis mesajul RO-alert sunt: Jijila, Grindu, Văcăreni, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufăru, Frecăţei, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C A Rosetti, Sulina.

„Ca urmare a semnalării unor posibile acţiuni ale forţelor armate pe teritoriul Ucrainei, structurile cu rol de apărare ale statul Român au notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă despre această situaţie care, la rândul lui, a emis un mesaj RO-Alert către populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea, mai exact, zona limitrofă graniţei de stat cu Ucraina”, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, ISU Tulcea.

ISU precizează că „mesajul transmis are rolul de a informa populaţia despre un potenţial pericol ca din spaţiul aerian să cadă obiecte, urmare a conflictului armat care se desfăşoară lângă graniţă”.

„De asemenea, este important ca populaţia să nu intre în panică, să sune la 112 şi să anunţe dacă observă obiecte care cad pe teritoriul României şi, să urmeze recomandările din mesaj. Menţionăm că nu teritoriul României este vizat de atacurile Federaţiei Ruse, iar structurile cu rol de apărare ale României monitorizează permanent situaţia de la graniţă”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit hotnews.ro, în judeţul Tulcea, anul trecut, au fost identificate, în patru cazuri, resturi de aparate de zbor fără echipaj (UAV, unmanned aerial vehicle – n.r.), pe data de 5 septembrie în fâşia de pădure de pe malul drept al braţului Chilia, în zona localităţii Plauru, pe 9 septembrie în aceeaşi zonă, pe 13 septembrie în apropiere de localitatea Nufăru, iar în noaptea de 13 spre 14 decembrie – în zona localităţii Grindu, noteazăAgerpres. Acestea au fost de altfel şi singurele resturi de drone găsite de militari în România anul trecut.

Precizăm că la 11 februarie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a depistat în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, fragmente de dronă de tip „Shahed”,  iar partea de luptă a dispozitivului fără pilot conținea circa 50 de kg de substanță explozivă. Fragmentele de dronă au fost distruse de echipele bombteh.

Articole similare