Publică un anunț
piatasud.md

„Mă văd inginer-programator” Peste 200 de elevi din Cahul învață proiectarea și dezvoltarea web, design grafic și antreprenoriat

Peste 200 de elevi ai Liceului Teoretic P. Rumeanțev din Cahul învață proiectarea și dezvoltarea web, design grafic și antreprenoriat. Tinerii crează site-uri și dezvoltă planuri de afaceri în cadrul orelor facultative pe care le desfășoară în cadrul laboratorului digital creat în incinta instituției în cadrul programului Start Up City Cahul.  

„Dacă să vedem acele laboratoare cabinete de informatică care sunt în școală este mare diferență, utilajul e mai puternic, mai performant. Cursurile care le petrecem sunt mai interesante pentru copii. Acele cunoștințe care le obțin acum sunt foarte calitative, copii sunt foarte interesanți să se ocupe cu asta” ne-a declarat Irina Bucica Profesoară informatică.  

„Acest proiect ajută elevii ca să învețe profesiile viitorului și cred ca e foarte important. Am lucrat la la un site pentru businessul mic. Am ales un business care comercializează produse sănătoase. Aceasta mi-a ajuta foarte mult. Penru mine programarea era ceva greu, ceva necunoscut. Cod am aflat că pot face site-uri și e foarte ușor, m-am interesat și am vrut sa învăț ceva nou. E primul proiect serios care l-am făcut. Cred că și fetele pot face programare” ne-a povestit Xenia Grecu, elevă 

Ivan Suruceanu este elev în clasa XII, împreună cu colegii au creat un concept de afacere prin care să procure gunoi de la cetățeni și să-l exporte, astfel făcând orașul mai curat. 

„Proiectul nostru s-e numea Eco Cahul, Eco Cahul e și denumirea campaniei noastre. În cadrul TEKWIl am elaborat business plan, poster și site-ul.  Datorită acestui cabinet am avut unde să lucrăm. Aici venim lucrăm, facem brainstorming, când am elaborat site-ul toți au participat la elaborarea lui. Cu programarea mă ocup din clasa a 7-a, 5 ani, mă văd inginer-programator, să lucrez în domeniul IT” ne-a spus Ivan Suruceanu. 

Laboratorul Digital a fost lansat în primăvara anului 2022, are o suprafață de 50 m2, fiind investiți circa 25 mii euro, suport din partea UE și a Suediei, iar lucrările de renovare a încăperii au fost suportate de instituție. 

Thomas Alveteg, Vice – șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova a declarat: „Noi credem că susținerea tinerilor de a se antrena în business-uri legate de comunicații și tehnologie IT, le oferă posibilitatea să-și construiască unui viitor în Republica Moldova.Lucrăm de câțiva ani la un proiect specific în Cahul, finanțat de Uniunea Europeană, în care le stârnim curiozitatea copiilor față de tehnologie prin ore de Lego, Lego Robotică și, de asemenea, încercăm să îmbunătățim sistemul educațional din licee și universități. Proiectul va continua cel puțin încă trei ani, iar planurile noastre sunt să construim împreună cu autoritățile locale un centru de inovații la universitate, în care tinerii cu interese comune se vor aduna pentru a crea mai multe oportunități de muncă și antreprenoriat în Cahul”.

În regiunea de Sud a țării, în cadrul programului Start Up City Cahul sunt 9 laboratoare digitale create în cadrul instituțiilor de învățământ,  iar alte 6 urmează să fie dotate și deschise în primăvara acestui an. 

Articole similare