Publică un anunț
piatasud.md

Maia Sandu: „Trebuie să schimbăm din temelie felul în care facem agricultură în R. Moldova”

Maia Sandu: „Trebuie să schimbăm din temelie felul în care facem agricultură în R. Moldova”

Președinta Maia Sandu crede că este crucial să schimbăm din temelie felul în care facem agricultură în R. Moldova, în special în contextul schimbărilor climatice. În acest sens, șefa statului le-a cerut agricultorilor din republică, în cadrul unei întrevederi organizate joi, să devină mai eficienți și să nu se bazeze doar pe subvențiile oferite de stat.

În cadrul întâlnirii, șefa statului a vorbit despre problemele din sectorul agricol și necesitatea de a munci împreună pentru a găsi și implementa soluții moderne.

„Sunt multe probleme în agricultură. Noi știm acest lucru, iar Guvernul depune eforturi pentru a schimba situația în bine. Executivul acordă prioritate dezvoltării infrastructurii feroviare și portuare, pentru a ne conecta la piața europeană și a crește capacitățile de transport. Am reușit să deschidem piața europeană pentru producătorii noștri și muncim pentru a cuceri noi piețe”.

Totodată, președinta Sandu a menționat că sectorul agricol trebuie să se transforme într-o ramură competitivă și profitabilă a economiei.

„Noi ne dorim ca agricultorii moldovenii să fie profitabili, să devină o emblemă, dacă vreți, a unei Moldove cunoscute în toată lumea pentru calitatea și competitivitatea produselor sale. Avem nevoie de contribuția și efortul fiecărui agricultor pentru a transforma sectorul agricol într-o ramură competitivă, dezvoltată și profitabilă a economiei R. Moldovei”, a mai menționat președinta.

De asemenea, Maia Sandu le-solicitat agricultorilor să nu fie dependenți de subvențiile de stat.

„Statul va fi alături de agricultori, dar nu mai putem sprijini lipsa de eficiență. Subvențiile agricole nu sunt un program de protecție socială, ele nu pot acoperi greșelile de planificare, datoriile sau procurări care nu au nicio legătură cu dezvoltarea sectorului agricol. Subvențiile trebuie să fie despre agricultură eficientă și performantă. Este un efort conștient pe care trebuie să-l facem împreună. Fie vom continua să luptăm cu vremea, știind că vom pierde această luptă, fie vom găsi modalități moderne și eficiente de a ne adapta la schimbările climatice”, a precizat Sandu.

Președinta Maia Sandu a venit și cu un apel către agricultori să susțină și să promoveze proiectul de aderare a R. Moldova la UE, care va oferi beneficii inclusiv pentru sectorul agricol.

Articole similare