Publică un anunț
piatasud.md

Majoritatea Consilierilor orăşeneşti nu au dorit să susţină micul business din oraşul Cahul

Majoritatea Consilierilor orăşeneşti nu au dorit să susţină micul business din oraşul Cahul

Propunerea de a scuti cu 50% agenţii economici noi-fondaţi în anul 2014 de plata impozitelor şi taxelor locale nu a acumulat suficiente voturi ale Consilierilor orăşeneşti.

Această propunere a fost înaintată de Vasile Vantevici, care a motivat posibilitatea scutirii prin faptul că venitul care ar urma să fie acumulat de la acest tip de agenţi economici nu este planificat în bugetul pentru anul viitor.

„Este vorba despre cei care vor sa îşi fac un business, studenţii . pentru dânşii o sa fie o facilitate, o încurajare” a menţionat domnul Vanţevici.   

Pavel Anton, Preşedintele facţiunii PCRM în Consiliu a intervenit: „Propunerea e buna, dar puţin să o modificăm: fiecare caz să-l luam în parte că atunci daca primim o decizie vom ieşi la sfârşit de an cu bugetul…”.

„Luând în consideraţie că tinerii care termină învăţătura să nu plece şi cumva să le dăm nişte facilităţi şi pentru că aceasta nu vine în detrimentul bugetului oraşului – e normal. Astfel de programe se practică şi în Europa” a susţinut propunerea Gheorghe Lavric, consilier PLDM. 

Alexandr Jeliuc şi-a susţinut colegul din fracţiunea PCRM: „Trebuie sa creăm un climat benefic pentru businessul local, ca noi întreprinderi să apară. Pentru cei care nu au constituit niciodată întreprinderi, tineri specialişti, să le acordăm 50 % scutiri de taxele locale”.

Pe de altă parte, Pavel Anton a menţionat că această propunere a fost discutată la comisia Buget şi au apărut întrebări legate de posibilitatea anumitor fraude în acest caz: „Mâine, dacă un tânăr de 18 ani deschide o întreprindere de jocuri de noroc, ce, să-l scutim de impozite?”. 

Punct dezbaterilor a pus Primarul Oraşului care a propus ca total să fie scutite de impozite întreprinderile de producţie noi-fondate şi a chemat Consilierii ca împreună să elaboreze un regulament privind acordarea unor astfel de scutiri. 

„Noi o să facem o gafă şi nu ne afectează bugetul daca îl aprobăm acum şi includem în următoarea şedinţă un regulament cu privire la susţinerea antreprenoriatului în oraşul Cahul” a punctat domnul Burlacu. 

Propunerea a fost susţinută doar de  2 consilier PCRM, fracţiunea PDM, PLDM şi un consilier PL, aceasta neacumulând  suficiente voturi pentru a fi adoptată.  

Articole similare