Publică un anunț
piatasud.md

Manechin care simulează nașterea va ajunge la o instituție de învățământ din Cahul

Manechin care simulează nașterea va ajunge la o instituție de învățământ din Cahul

Manechine medicale pe care pot fi simulate inclusiv nașterile vor putea fi utilizate de studenții Colegiului de Medicină din Cahul, cât și de medicii rezidenți, medicii practicieni și personalul medical cu studii medii din R. Moldova.

Echipamentul, care reprezintă o premieră pentru R. Moldova, a fost procurat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și urmează să ajungă în toate instituțiile de învățământ medical din republica noastră – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Colegiile de Medicină din Bălți, Ungheni, Orhei și Cahul, Centrul de Instruire în Baza de Simulare de la Institutul Mamei și Copilului.

Astfel, studenții își vor putea dezvolta abilități practice de asistența medicală în cazuri de urgențe ginecologice și obstetricale, de gestionare clinică a cazurilor de agresiune sexuală, furnizare a serviciilor de planificare familială și screening cervical.

Potrivit Ministerului Sănătății, echipamentul va fi folosit pentru pregătirea studenților și medicilor rezidenți, precum și pentru dezvoltarea continuă a personalului medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive, prin aplicarea metodologiilor contemporane de instruire și testare a deprinderilor practice, integrate în programele de învățământ preuniversitar, universitar, postuniversitar și de educație medicală continuă.

Lotul de echipamente în valoare de 440 de mii de lei va fi predat miercuri, în cadrul unui eveniment public, care va avea loc la Complexul Sociocultural Universitar al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău.

Articole similare