Publică un anunț
piatasud.md

Marcel Cenușa: Sandu vrea să distrugă mai bine de 2/3 din raioane //VIDEO

Marcel Cenușa: Sandu vrea să distrugă mai bine de 2/3 din raioane //VIDEO

Declarațiile Președintelui raionului Cahul au fost în cadrul unei conferințe de presă susținută de mai mulți președinți de raioane afiliați PSRM, în susținerea lui Igor Dodon la funcția de Președinte al Republicii Moldova

„Oamenii acestei țări ne-au spus să apărăm satele și raionale noastre. Dacă vine Maia Sandu, ea va duce la bun sfârșit planul diabolic al sfetnicului său, Ion Sturza, care a distrus raioanele și a format județe. Sandu vrea să lichideze jumătate din satele țării, să distrugă mai bine de 2/3 din raioane”, a spus Marcel Cenușa, președintele raionului Cahul.

Totodată, președintele raionului Cahul a menționat că reforma administrativă prin comasarea satelor ar crea probleme cetățenilor care de exemplu pentru un certificat ar trebui să parcurgă mai mulți km. 

„Satele vor continua să moară cu o viteza accelerată. Centrele raionale se vor transforma în sate părăsite” a mai spus Marcel Cenușa. 

Marcel Cenușa a venit și cu un mesaj din partea viticultorilor din sudul țării, fără a preciza de la cine anume: 

„Strugurii și vinurile sunt produsele cu care s-a mândrit mereu țara noastră. Vrem să avem posibilitatea să le exportăm pe piața ruseasca și belarus. Este o prostie să renunțăm la imensa piață a Comunității Statelor Independente, una tradițională pentru noi. Ne dorim mereu diversificarea piețelor, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să tăiem legăturile cu partenerii noștri tradiționali. Doar Igor Dodon, președinte, poate asigura exporturile libere atât în vest cât și est. Ne dorim un președinte echilibrat” punctează Marcel Cenușa. 

De menționat că afirmațiile că candidata Maia Sandu, o dată aleasă în funcție va lichida satele și raioanele au fost analizate de mai multe instituții media naționale.  

Astfel, potrivit Ziarului de Gardă, această afirmație este falsă: „Reforma administrativ-teritorială de care amintește Igor Dodon nu a fost făcută de Ion Sturza care a deținut funcția de premier doar 10 luni, pe parcursul anului 1999. Fuzionarea mai multor localități în județe, sate și comune a fost realizată între anii 1998 și 2003, când Republica Moldova a fost împărțită în nouă județe, un municipiu și două unități teritoriale. În această perioadă, Maia Sandu activa în cadrul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova și nu era responsabilă de această reformă. O nouă Strategie privind reforma adminstrației publice pentru anii 2016-2020 a fost propusă în timpul guvernului condus de Pavel Filip. Experții economici și cei în domeniul administrației publice locale propuneau ca mai multe localități să aibă un centru administrativ comun. Deși Legea privind organizarea administrativ-teritorială prevede că o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare se formează dacă are o populaţie, de regulă, de cel puţin 1500 de locuitori şi dispune de mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea aparatului primăriei şi a instituţiilor sferei sociale, în prezent mai multe sate și comune din Moldova au o populație mai mică decât cea prevăzută de lege. Potrivit unui studiu analitic al Centrului Expert Grup, scopul principal al acestor fuzionări ar consta în „sporirea eficienței economice în procesul de prestare a serviciilor publice. În acelaşi timp, în mai multe țâri au fost majorate și dimensiunile unităților administrative de nivel superior (regiuni), pentru a obţine economii de scară mai mari şi a le face mai competitive la nivel naţional şi internaţional”.

Articole similare