Publică un anunț
piatasud.md

Marina Hajder, de la debutul literar la visul de a câștiga Premiul Nobel pentru Literatură

Marina Hajder, de la debutul literar la visul de a câștiga Premiul Nobel pentru Literatură

Am întâlnit-o pe Marina Hajder la Festivalul-Concurs „Poezia-n vers de dor”, entuziasmată să își prezinte poezia câștigătoare a Premiului Special, la un concurs internațional din Italia fiind fost publicată într-un volum tipărit cu poezii în limba italiană. În timp ce recita, spectatorii o ascultau cu atenție, învăluiți de sensibilitatea versurilor sale.

„Orice copil care se află aici a scris măcar o dată în viață în versuri doza de bucurie pe care a trăit-o sau doza de tristețe, pentru că nu poți să scrii doar despre fericire, care e, uneori, temporară și cred că ea ne maturizează. Poezia este despre oameni, despre dragoste, suferință, pace, liniște. Mai sunt puțini oameni care scriu sau păstrează cultura adevărată a scrisului”, a spus Marina.

„Dacă vine vorba despre mine în calitate de scriitoare – e ceva diferit. Pentru că atunci când scriu, mă regăsesc acolo, în foaia albă pe care o am în față și pixul în mână. Simt cu ardoare că trăiesc prin vers, că trăiesc prin proză și doar așa mă regăsesc, pentru că dacă nu scriu o zi, pentru mine o zi pierdută”, adaugă ea.

Născută în satul Cania, raionul Cantemir, Marina și-a făcut debutul literar în 2019 cu cartea „Restul e tăcere…”. În primăvara anului 2020, ea a revenit cu un roman de dragoste intitulat „Linii de dialog”. Dar, ca orice scriitor adevărat, Marina nu s-a oprit aici. La sfârșitul lui aprilie, tânăra scriitoare va lansa un volum de poezii, care este foarte important pentru ea.

„Este un eveniment special pentru mine pentru că, în curând, lansez și un volum de poezie. Am scris două romane, iar acum vin cu ceva nou, care evident că este despre dragoste. Am atât de mari emoții să vorbesc despre volumul acesta, care pe la sfârșitul lunii aprilie va vedea lumina zilei și îmi voi putea ține în mână munca de câțiva ani. E visul meu și sper să fie cea mai citită carte a anului 2023. Evident că visul meu cel mai mare este să primesc premiul Nobel pentru Literatură”, mărturisește Marina.

Cartea a fost realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Cahul și urmează să fie publicată de Editura Bestseller. Aceasta va fi disponibilă în mai multe librării din Moldova, iar Marina își exprimă recunoștința față de Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, care a fost foarte receptiv la visul ei. Le mulțumește, de asemenea, întregii echipe de la Editura Bestseller pentru profesionalismul lor și rectorului Universității de Stat ”B. P. Hasdeu” și profesorilor pentru îndrumarea lor.

Amintim că Marina suferă de paralizie pe partea dreaptă a corpului, o maladie ereditară care, potrivit ei, o face mai specială decât restul semenilor. Aceasta nu a oprit-o să-și stabilească și să-și atingă scopurile în viață. Studiază limba și literatura română și peste câțiva ani va deveni profesoară. A ales această specialitate datorită dragostei față de scris și față de frumos.  

Articole similare