Publică un anunț
piatasud.md

Maxim Cioroi, șeful reprezentanței de sud a Oficiului Avocatului Poporului în Moldova: ,,Ne propunem să fim cât mai aproape de oamenii din Cahul”

Maxim Cioroi, șeful reprezentanței de sud a Oficiului Avocatului Poporului în Moldova: ,,Ne propunem să fim cât mai aproape de oamenii din Cahul”
© Sursa: arhiva personală

Maxim Cioroi, originar din Cahul, activează în calitate de șef al reprezentanței sud a Oficiului Avocatului Poporului în Republica Moldova. În cadrul unui interviu acesta ne-a relatat importanța colaborării între instituție și comunitate, care sunt cele mai frecvente cazuri de încălcare a drepturilor omului, dar și unde se pot adresa cetățenii din Cahul pentru a beneficia de suport.

Care sunt principalele responsabilități ale oficiului Avocatului Poporului în Republica Moldova ?

,,Avocatul Poporului contribuie la apărarea drepturilor și libertăților omului prin prevenirea încălcării acestora, monitorizarea și raportarea modului de respectare, perfecționarea legislației și promovarea drepturilor și libertăților omului și a mecanismelor de apărare a acestora.”

Ce rapoarte sau evaluări recente au fost realizate privind respectarea drepturilor și libertăților omului ?

,,Recent a fost elaborat Raportul privind siguranța traficului rutier, în contextul în care în ultimul timp s-a majorat numărul de accidente rutiere. Raportul este întocmit și monitorizat de experți, și în baza acestuia, ca în cazul tuturor rapoartelor, sunt formulate anumite recomandări care urmează a fi înaintate organelor competente. Cel mai important, totuși, rămâne a fi raportul anual privind respectarea drepturilor omului care se prezintă Parlamentului și este audiat în cadrul ședințelor plenare ale legislativului.”

Care sunt cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului ?

,,Cele mai frecvente cazuri constate sunt încălcarea dreptului la asistență și protecție socială, cel mai des au de suferit categoriile social-vulnerabile. Alt aspect este accesul la justiție, existând deseori adresări privind calitatea servicilor juridice. Putem menționa și cazurile de încălcări ale dreptului la sănătate, dreptul la un mediu înconjurător prielnic, dreptul la educație, dreptul de proprietate.”

Unde se pot adresa cetățenii din Cahul în cazul nerespectării drepturilor lor?

,,Oamenii din Cahul se pot adresa nemijlocit la oficiul Avocatului Poporului, amplasat pe strada Piața Independenței 6, biroul 415, etajul 4 sau la numărul de telefon 0 299 217 81. În total există 4 reprezențe care acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova: Cahul, Comrat, Varnița și Bălți.”

Ce trebuie să mai cunoască cetățenii despre activitatea Avocatului Poporului?

,,Avocatul Poporului nu are atribuții de a examina plângeri privitor la relațiile dintre persoanele fizice, conflicte interpersonale, cum ar fi conflicte legate de donații, moșteniri. Mai mult, nu este de domeniul Avocatului Poporului nici intentarea urmării penale sau investigarea unor cauze penale și nu poate examina cereri care se referă la dosarele aflate în proces de judecată. Țin să precizez faptul că foarte multă lume ne confundă cu serviciile de avocatură, de aceea intenționăm să aducem la cunoștința a cât mai multor oameni spectrul activității noastre.”

Ce își propune Avocatul Poporului după organizarea Caravanei Drepturilor Omului 2024?

,,Caravana Drepturilor Omului a fost un proiect în premieră. Orașul Cahul a fost selectată prima regiune pentru desfășurarea acesteia, și ne propunem prin intermediul parteneriatului cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Europei  să fim cât mai aproape de oamenii din Cahul și de nevoile lor.”

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare